BiH

Dom OS BiH

Počela dobrotvorna akcija vojnih orkestara OS BiH i Kopnene vojske SAD-a

01/07/2021

Uz generala Folkstada prisutnim se na prijemu obratio i general Mašović

Svečani prijem u povodu početka dobrotvorne akcije Vojnog orkestra Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Orkestra Zapovjedništva Kopnene vojske SAD za Evropu i Afriku (USAREURAF), koja se u organizaciji NATO Štaba Sarajevo (NHQSa) održava u nekoliko gradova diljem BiH, upriličen je danas sarajevskom Domu Oružanih snaga BiH.

Prijemu, čiji je domaćin bio zapovjednik NHQSa, američki brigadni general Eric Folkestad, prisustvovao je ministar obrane BiH Sifet Podžić sa zamjenikom Mijom Krešićem i načelnikom Zajedničkog stožera OS BiH general-pukovnikom Senadom Mašovićem, te ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, uz brojne predstavnike inozemnog vojnodiplomatskog zbora u BiH, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

U sklopu dobrotvorne akcije „Band Together–Spirit of America“ od američkih darovatelja prikupljeno je 50.000 dolara, kojima su nabavljeni glazbeni instrumenti za nekoliko škola u gradovima poput Prnjavora, Mostara, Breze, Stoca i Trebižeta, gdje članovi vojnih orkestara OS BiH i USAREURAF ovih dana zajedno provode muzičke radionice s učenicima tih škola.

Uz generala Folkstada prisutnim se na prijemu obratio i general Mašović, koji se zahvalio predstavnicma američke vojske na ovoj akciji, ali i brojnim drugim projektima suradnje oružanih snaga BiH i SAD, koji su nedavno, kako je sam istaknuo, kulminirali uspješnom velikom vježbom „Brzi odgovor/Imediate Response 21“ na Manjači, Glamoču i Tuzli.

U sklopu ove saradnje Vojni orkestar OS BiH i Orkestar USAREURAF, u programu „Baščaršijskih noći“, u subotu 3. jula održat će i zajednički koncert u Bosanskom kulturnom centru.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.