Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počela hitna sjednica Skupštine TK-a o stanju na Univerzitetu u Tuzli

skupstinatk

Počela je hitna sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona na kojoj će biti razmatrana informacija o stanju na Univerzitetu Tuzla s posebnim osvrtom na aktuelna dešavanja na UNTZ.

Članovi Kolegija Skupštine Tuzlanskog kantona ranije su ocijenili da su posljednja dešavanja na Univerzitetu u Tuzli, odnosno fizički sukob univerzitetskih profesora, ozbiljan problem, koji je ispolitiziran.

Kako je konstatirao Kolegij, odnosno Skupština TK-a koja je osnivač Univerziteta u Tuzli, ne raspolaže ni s jednom zvaničnom informacijom o aktuelnim dešavanjima na tom univerzitetu.

Stoga je od kantonalne vlade, Ministarstva za obrazovanje, Upravnog odbora Univerziteta, MUPTK-a i rektora Univerziteta zatraženo da do 15. marta dostave informacije o stanju na Univerzitetu s posebnim osvrtom na aktuelna dešavanja, da bi se na sjednici mogla voditi kvalitetna rasprava.

Na početku sjednice Skupštine, predsjednik Kluba poslanika Stranke demokratske akcije u Skupštini Mirza Omerdić zatražio je da se u dnevni red uvrste izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju TK-a, “kako bi se premostila trenutna situacija na UNTZ”.

Nakon toga predsjednik Kluba poslanika SDP-a u Skupštini TK-a Dževad Hadžić zatražio je pauzu, istaknuvši da na sjednici Kolegija Skupštine to nije predloženo za dnevni red sjednice. Stoga, Klub poslanika ove stranke smatra neprihvatljivim da se izmjene Zakona o visokom obrazovanju razmatraju po hitnoj proceduri bez javne rasprave.