Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počela hitna sjednica Skupštine TK s prijedlogom za smjenu kantonalne vlade

BiH

skupstina_tk

Počela je sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona sa samo jednom predloženom tačkom dnevnog reda, a to je prijedlog za smjenu kantonalne vlade.

Nakon duže diskusije zatraženo je da se dostavi spisak s potpisima zastupnika u zakonodavnom tijelu TK, koji su zatražili održavanje hitne sjednice Skupštine TK, a zahtjev je u konačnici potpisalo 15 poslanika.

Iz kluba poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) u Skupštini TK poručuju da neće podržati smjenu Vlade TK i premijera Bege Gutića, odnosno da će opozicija pri izjašnjavanju o smjeni kantonalnog premijera biti suzdržana prilikom glasanja.

Poslanik Stranke demokratske akcije u Skupštini TK Midhat Čaušević pročitao je saopćenje povjerenika u Kantonalnom odboru SDA Amira Fazlića, kojim je zatražio da se ova sjednica ne održava, jer, kako je naveo “ SDA podržava Vladu TK.”

Premijer TK Bego Gutić poručio je da je ova sjednica nepotrebna, te uime povjerenika Amira Fazlića skrenuo pažnju koalicionim partnerima da ukoliko podrže smjenu kantonalne vlade, to će značiti jednostran prekid koalicionog sporazuma.

Hitnoj sjednici jednici prisustvuje 31 od ukupno 35 poslanika, dnevni red još uvijek nije usvojen, a u toku je pauza.