Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počela implementacija projekta “Igra boje i život u Općini Centar”

ajnadzic-radionica

U prostorijama Mjesne zajednice „Mejtaš-Bjelave“ u četvrtak 8. septembra 2016. godine počela je realizacija projekta „Igra boje i život u Općini Centar“ za djecu sa područja MZ „Mejtaš-Bjelave“.

Projekat je na prijedlog Savjeta Mjesne zajednice „Mejtaš-Bjelave“ finansijski podržala Komisija Općinskog vijeća za kulturu. Današnjoj radionici prisustvovao je predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Nedžad Ajnadžić.

Sekretar MZ „Mejtaš-Bjelave“ Selma Piljević kazala je da održavanje ovih kreativnih radionica ima za cilj edukaciju i poticanje djece na kreativno stvaralaštvo, kao i uključivanje učesnika u kulturno-umjetnički život zajednice te davanje prostora djeci da se upoznaju sa pristupačnim i jednostavnim tehnikama umjetničkog stvaralaštva.

-Ovo je projekat koji je kandidirao Savjet MZ „Mejtaš-Bjelave“, a finansijski podržala Komisija Općinskog vijeća za kulturu. Moderator projekta je poznati bosanskohercegovački akademski slikar Sulejman Memo Haljevac. Poziv za učešće u projektu upućen je osnovnim školama „Silvije Strahimir Kranjčević“, „Alija Nametak“, „Musa Ćazim Ćatić“, „Katolički školski centar“, Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti Sarajevo, JU „Dom za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave“ te JU Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić. Projekt će biti realiziran kroz tri interaktivne radionice u trajanju od po 5 sati, sa raznovrsnim kreativnim sadržajima prilagođenim djeci od 3 do 12 godina života, objasnila je Piljević.

Predsjedavajući Ajnadžić je izrazio zadovoljstvo realizacijom projekta koji je namijenjen najmlađim stanovnicima ovog područja.

-Priznajem da sam jako ugodno iznenađen ovim što vi radite, i želim da znate da imate punu podršku u tome. Ono što je jako bitno naglasiti je da je igra boja dobra poruka za život i za mlade ljude. Moramo biti okrenuti mladim ljudima i djeci jer to je naša budućnost i perspektiva. Neophodno je da imamo više obdaništa, zabave i prilika za djecu. Za mlade i našu djecu moramo praviti posebne zelene površine gdje će imati ugodne i sigurne mobilijare i gdje će provoditi svoje slobodno vrijeme. Svi ćemo biti opredijeljeni da mladima i djeci pomognemo. Za deset najboljih radova obezbijedit ćemo po jedan ruksak sa školskim priborom, kazao je Ajnadžić.

Nakon današnje radionice planirane su još dvije i to 9. septembra sa početkom u 10 sati u igraonici „Maštaonica“ u Ulici Nikole Kašikovića 7, te 10. septembra sa početkom u 10 sati u prostorijama Doma za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo u Ulici Bjelave 52. Po završetku će biti upriličena i izložba svih umjetničkih radova nastalih u toku radionica, otvorena za širu javnost, a dječiji radovi ostat će u vlasništvu Općine Centar i mjesne zajednice.