Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mostar

Počela iskapanja, traže se tijela ubijenih pripadnika Armije BiH

traže se tijela ubijenih pripadnika Armije BiH
FOTO: Fena

Na navedenoj lokaciji u toku su iskapanja bagerom, a iz Instituta za nestale osobe kazali su da će javnost biti obavještena o rezultatima iskapanja

U srijedu su započela iskapanja iznad goranačke krivine, na saobraćajnici Mostar – Goranci, na mjestu gdje se vjeruje da bi mogli biti posmrtni ostaci pripadnika komande Četvrtog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Dana 9. maja 1993. godine snage Hrvatskog vijeća obrane zauzele su zgradu „Vranica“ u kojoj je bilo smještena komanda Četvrtog korpusa Armije RBiH u zapadnom dijelu Mostara, te je tom prilikom zarobljeno 13 pripadnika Armije BiH, koji se od tada vode kao nestali.

U maju 2007. godine u masovnoj grobnici „Rimski bunar“, kod sela Goranci, sjeverozapadno od Mostara, pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci, podsjetila je Azra Penava, predstavnica Odbora roditelja pripadnika ABiH „Vranica“ Mostar.

FOTO: Fena

-2007. godine, nakon 14 godina, imali smo grobnicu u kojoj je nađeno nešto kostiju i gdje je potvrđeno da se radi o kostima pripadnika Četvrtog korpusa Armije BiH koji su 1993. godine zarobljeni, koji su bili ratni vojni zarobljenici i nisu smjeli biti ubijeni. Poslije su se neke sitne koščice pronalazile u kesicama, koje smo naknadno ukopavali, sve smo to preživjeli. Preživjeli smo i sudove koji traju 20 godina i još će trajati, mi tražimo istinu i onoga ko je ubio i sakrio kosti. Za ovo niko nije osuđen, bar ne na domaćim sudovima. Jedini koji su osuđeni pred međunarodnim sudom su Valentin Ćorić i Berislav Pušić – kazala je Penava.

“Trideset i više godina čekamo na bilo kakvu vijest”

    Porodice nestalih nadaju se da bi kod goranačke krivine mogli pronaći nove informacije i dokaze koji bi pomogli rasvijetliti sudbinu nestalih iz zgrade „Vranice“.

    – Danas provjeravamo navode i istinitost izjava da se na ovome mjestu nalazi grobnica. Uglavnom, nadležni organi su 99 posto sigurni da se ovdje radi o primarnoj grobnici i da je u interesu naći bilo šta kako bi se to potvrdilo. Nadam se, kada krenu kopati, da vidimo da li je to primarna grobnica i imamo li ikakav dokaz koji bi služio u daljim procesima. Mnoge koje smo ukopali nisu kompletni, a mnogi nisu ni nađeni, mi tražimo istinu i daj bože da zemlja progovori, za svaku majku i svaku porodicu koja traži kosti svojih najmilijih – poručila je Penava.

    Na mjestu iskopavanja bio je i Semir Pobrić, brat ubijenog Šefka Pobrića, čiji ostaci još nisu pronađeni.

    – Nadamo se da je ovo ovdje mjesto koje tražimo, prema informacijama koje imamo. Ne znamo tačno, došli smo da vidimo. Trideset i više godina čekamo na bilo kakvu vijest – kazao je Pobrić.

    Na navedenoj lokaciji u toku su iskapanja bagerom, a iz Instituta za nestale osobe kazali su da će javnost biti obavještena o rezultatima iskapanja.