Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"zatvor poluotvorenog tipa"

Počela izgradnja “mostarskog Alkatraza”

mostarski alkatraz zatvor

Kompleks u prigradskom naselju Jasenica koji se prostire na 50.000 kvadratnih metara

Uvođenjem izvođača radova u posjed danas je započela druga faza radova na izgradnji zgrade Kazneno-popravnog zavoda Mostar, javlja Anadolu Agency (AA).

Kompleks u prigradskom naselju Jasenica koji se prostire na 50.000 kvadratnih metara, zbog činjenice da je zamišljen kao jedan od najsigurnijih na Balkanu, u stanovništvu je prozvan mostarski “Alkatraz”.

Prva faza radova okončana je prije osam godina, a na drugu se čekalo nešto duže zbog nedostatka finansijskih sredstava minulih godina. Direktor KPZ-a Mostar Boris Džeba podsjeća da su sredstva u iznosu od 2,9 miliona maraka (bez PDV-a) za drugu fazu radova osigurana u Budžetu Federacije BiH.

“Riječ je o zatvoru poluotvorenog tipa, kapaciteta dvije stotine ljudi. On će biti od velikog značaja za Grad, obzirom da je postojeća zgrada zatvora smještena u centru grada u blizini osnovne škole te je vremenom i dotrajala. Podsjetit ću da je izgrađena još u vrijeme Austro-Ugarske. Otvaranjem nove zgrade, osim povećanja kapaciteta, doći će i do povećanja broja radnih mjesta, jer ćemo trebati nove službenike i namještenike. Ovo bi trebao biti jedan od najsavremenijih zatvora na Balkanu”, najavio je Džeba.

Radove u sklopu druge faze izvodit će kompanija ITC iz Zenice. Ona će prema riječima direktora kompanije Suada Isakovića obuhvatiti samo grube radove.

“U trećoj, završenoj fazi preostat će fini i zanatski radovi. Intezivan rad u sklopu druge faze započet će tokom naredne sedmice. Rok za završetak druge faze je 12 mjeseci i siguran sam da ćemo uspjeti, posebno uzimajući u obzir da slijedi ljeto i povoljni vremenski uslovi”, istakao je Isaković.

U sklopu prve faze izgrađene su četiri vrste zaštitnih zidova, zaštitni kanal, dvije radionice, kuhinja, kao i šetalište oko odjela zatvorenog tipa sa ogradom visine šest metara, pet boksova, za što je izdvojeno 3,3 miliona maraka.