Sarajevsko naselje Dobrinja

Počela izgradnja parkinga sa zelenim pojasom, rasvjetom i kružnom saobraćajnicom

1

Za izgradnju parkinga iz općinskog budžeta izdvojeno je oko 150.000 KM, a prilikom izgradnje nastojat će se sačuvati što više zelenila, tako da ćemo u središnjem dijelu parkinga imati zeleni pojas

U naselju Dobrinja 5, u ulici Trg grada Prato započeli su radovi na izgradnji parkinga sa oko 90 mjesta za parkiranje. U toku je polaganje cjevovoda za prikupljanje površinskih voda sa budućeg parkinga, a nakon izvođenja tih radova uslijedit će postavljanje kablova i stubova za rasvjetu, te postavljanje ivičnjaka, tamponiranje, a potom i asfaltiranje paking plohe.

Za izgradnju parkinga iz općinskog budžeta izdvojeno je oko 150.000 KM, a prilikom izgradnje nastojat će se sačuvati što više zelenila, tako da ćemo u središnjem dijelu parkinga imati zeleni pojas.

Od posebne važnosti je izgradnja kružne saobraćajne komunikacije oko parkinga koja je dio ovog projekta, a kojom će se olakšati svakodnevno kretanje vozila kroz naselje.

Iako je Regulacionim planom na ovom mjestu bila planirana izgradnja dvoetažne garaže sa oko 150 parking mjesta i uređenim zelenim pojasom, do realizacije tog projekta nije došlo jer učesnici u projektu Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo i Kantonalnim stambeni fond nisu iskazali interes za njegovu realizaciju.

Općinsko vijeće Novi Grad u decembru 2017. godine dalo je saglasnost za provođenje aktivnosti na zaključenju sporazuma o zajedničkoj izgradnji dvoetažne garaže između Općine Novi Grad, Ministarstva saobraćaja KS-a i Kantonalnog stambenog fonda, u ulici Trg grada Prato na Dobrinji 5. Za realizaciju navedenog projekta Općina je budžetom za 2018. planirala 300.000 KM, Ministarstvo saobraćaja KS-a iz namjenskih sredstava koja se prikupljaju od naplate parkinga u KS-u, trebalo je izdvojiti oko 1,3 miliona KM, a Kantonalni stambeni fond pola miliona KM.

Međutim, kako do potpisivanja sporazuma nije došlo, Općina Novi Grad je odlučila da samostalno na postojećoj neuređenoj površini izgradi prakiralište sa zelenim pojasom, rasvjetom i kružnom saobraćajnicom, kako bi se građanima ovog dijela Dobrinje olakšao svakodnevni život.