Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ukop 14 žrtava

Počela komemoracija povodom obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici

komemoracija potocari srebrenica
Foto: Fena

U Memorijalnom centru u Potočarima do sada je ukopana 6.751 žrtva genocida, a još uvijek se traga za posmrtnim ostacima oko hiljadu žrtava

Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine u Memorijalnom centru u Potočarima počela je komemoracija povodom obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica, nakon čega će biti klanjana dženaza i obavljen ukop posmrtnih ostataka 14 identificiranih žrtava genocida iz jula 1995. godine.

Prvi put ove godine 11. juli obilježava se i kao “Međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine”, nakon što je 23. maja ove godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija izglasala Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Da se ne zaboravi

Na ovaj način poslana je jasna poruka civiliziranog dijela svijeta da je svjestan razmjera počinjenog zločina u ljeto 1995. godine nad Bošnjacima u Srebrenici.

– Dok postoje Ujedinjene nacije taj dan će se obilježavati – da se ne zaboravi – da se ne dogodi – nikome – nikada više – objavio je ranije stalni predstavnik BiH pri UN-u Zlatko Lagumdžija.

komemoracija potocari
Foto: Fena

Porodice žrtava, brojni građani, te domaći i međunarodni zvaničnici jučer i danas su u Potočarima kako bi odali počast nevino ubijenim žrtvama. Neki od njih obratit će se i na današnjoj komemoraciji.

Nakon obraćanja, brojne delegacije će odati počast i položiti cvijeće za žrtve genocida na Memorijalni kamen.

Do sada je ukopana 6.751 žrtva genocida

Vjerski program bi trebao početi u 12.20 sati učenjem sure Ja-Sin, ilahije Šehidi, te izvođenjem “Inferna”.

Uslijedit će klanjanje podne namaza i ikindije-namaza, a potom i dženaze-namaza šehidima genocida, koje će predvoditi reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Reis Kavazović će imati i prigodno obraćanje te će proučiti dovu šehidima genocida.

Nakon toga će tabuti s posmrtnim ostacima 14 žrtva biti izneseni od musalle do mezarja gdje će, dok budu čitana njihova imena, biti ukopani.

Zajedničkim učenjem na kaburu i dovom bit će završen i vjerski dio obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

U Memorijalnom centru u Potočarima do sada je ukopana 6.751 žrtva genocida, a još uvijek se traga za posmrtnim ostacima oko hiljadu žrtava.