Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počela montaža novog linearnog akceleratora u KCUS

mjesto za linak

KCUS sa ponosom objavljuje da je započela isporuka dijelova jednog od najboljih aparata u regiji za potrebe liječenja bolesnika sa malignom bolešću. Dijelovi aparata stizaće po ugovorenoj dinamici, te će tako biti ugrađivani i montirani. Očekujemo da će u trećem mjesecu aparat biti pušten u rad.

Kao što je poznato KCUS nije imao pravilnu strategiju nabavki i zanavljanja opreme. Stari Linac iz 2004.godine stalno se kvario, što je remetilo proces rada i kvalitet liječenja pacijenata.

Menadžment KCUS, a nakon manje od dvije godine rada, stvorio je uslove za kupovinu linearnog akceleratora i realizirao istu. Sva oprema KCUS koja je zastarjela biće zanavljana po objektivnim potrebama klinika i po utvrđenom planu.

Uz izuzetno kvalitetno educirane uposlenike Klinike za onkologiju i novi linearni akcelerator, zadnje generacije, KCUS izlazi na vodeću poziciju u liječenju malignih bolesti u regiji.
Prema riječima dr. Đenane Eminagić, obavljen je tehnički i građevinski najzahtjevniji dio posla, montaža nosača za linearni akcelerator.

„Aparat posjeduje mogućnost primjene složenih tehnika radioterapije. Primjenom navedenih savremenih tehnika neće biti potrebe za upućivanjem pacijenata na liječenje u onkološke centre van teritorije BiH, čime se olakšava liječenje kako pacijentima tako i članovima porodica pacijenata. Nabavkom ovog lineranog akceleratora uštedit će se novac, koji će se preusmjeriti za nabavku nove opreme“, rekla je Eminagić.

Kako kaže dr. Eminagić, aparat posjeduje mogućnost primjene složenih tehnika radioterapije kao što je sterotaksa.

„Na taj način povećava se protok pacijenata kroz Centar za radijacijsku onkologiju, skraćuje se vrijeme čekanja na početak radioterapije koji je do sada bio limitiran postojećom starom opremom.