Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

u više od 90 škola

Počela nastava i za preostale osnovce i srednjoškolce u ZDK-u

skola zenica fena

Nastava je danas počela za više od 30.000 osnovaca te za 10-ak hiljada srednjoškolaca, kojima je zvanično raspust počeo 4. januara, ali koji su zadnji put u školskim klupama bili 31. decembra prošle godine pa su tako ti đaci na raspustu bili punih 37 dana, umjesto tri sedmice, koliko traje zimski raspust

Drugo polugodište za osnovce i srednjoškolce iz više od 60 osnovnih te 30 srednjih škola u Zeničko-dobojskom kantonu, koji se obrazuju po Nastavnom planu i programu na bosanskom jeziku, počelo je danas.

Nastava je danas počela za više od 30.000 osnovaca te za 10-ak hiljada srednjoškolaca, kojima je zvanično raspust počeo 4. januara, ali koji su zadnji put u školskim klupama bili 31. decembra prošle godine pa su tako ti đaci na raspustu bili punih 37 dana, umjesto tri sedmice, koliko traje zimski raspust.

-Ovu smo, nešto dužu pauzu, iskoristili da odradimo neke interventne radove u školama te nastavimo poslove na zamjeni stolarije i kotlova. Samo smo u Zenici za te namjene utrošili dodatnih oko 350.000 KM. Upravo zbog zamjene kotlova jednoj školi u Brezi dali smo saglasnost da prilagodi nastavni proces, odnosno da skrate trajanje časa na 30 minuta ili da, dok se poslovi ne okončaju, nekoliko dana rade on-line – kazao je u izjavi Feni ministar obrazovanja Spahija Kozlić.

Drugo je polugodište u ovim školama trebalo početi 24. januara, ali je zbog pogoršane epidemiološke situacije početak prolongiran dva puta po sedam dana. Jedna će sedmica dužeg raspusta biti nadoknađena tokom, a jedna na kraju drugog polugodišta.

U općinama Žepče i Usora, u kojima je predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u nadležnosti lokalnih zajednica te u kojima se nastava odvija na hrvatskom jeziku, drugo je polugodište počelo još 10. januara, ali se iz istih razloga u prve dvije sedmice odvijala online. Đaci su u tim školama, zbog katoličkog Božića, ranije otišli i na zimski raspust.

U januaru je drugo polugodište počelo i u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji Visoko te Medresi “Osman ef. Redžović” u Velikom Čajnu kod Visoko, kao i osnovnoj školi i gimnaziji Katoličkog školskog centra “Sveti Pavao” u Zenici.