BiH

Od prvog do četvrtog razreda

Počela nova školska godina za učenike u Kantonu Sarajevo

01/09/2020

Preporučeno je školama da prijem prvačića organiziraju tako da svako odjeljenje ima poseban termin prijema

Nova školska godina za učenike na području Kantona Sarajevo zvanično počinje, a odvijat će se u skladu s epidemiološkom situacijom. Osnovci od 1. do 4. razreda ići će u školu, ostali će imati online nastavu.

Od 2. septembra u razrednoj nastavi realizira se kombinirani model nastave po grupama s maksimalno 15 učenika, čas će trajati 30 minuta, sa odmorima od pet minuta i bez velikog odmora. Nastava će se održavati prema planu odnosno rasporedu koji utvrđuje škola.

Preporučeno je školama da prijem prvačića organiziraju tako da svako odjeljenje ima poseban termin prijema. U zavisnosti od prostornih kapaciteta, škole mogu ograničiti broj osoba koje dolaze u pratnji prvačića.

Kako je ranije najavio resorni ministar, za učenike od prvog do četvrtog razreda srednje škole nastava će se, u periodu od 1. do 14. septembra, izvoditi po “online” modelu, osim za učenike s teškoćama u razvoju i Srednje muzičke škole.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u koordinaciji sa Kriznim štabom Kantona Sarajevo, razmotrit će, u drugoj sedmici septembra, potrebu izmjene modela izvođenje nastave u osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo.

Kako je ranije saopćeno, Ministarstvo je osiguralo 30.000 zaštitnih maski, a bit će osigurano i više, kao i 3.874 pakovanja dezinfekcionog sredstva te oko 4.000 pakovanja tečnog sapuna za osnovne i srednje škole u KS.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.