Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počela podjela dopunskih oznaka za taksi vozila u TK za ovu godinu

BiH

dopunske_oznake

Ministarstvo trgovine, saobraćaja i turizma TK danas je počelo podjelu dopunskih oznaka za ovu godinu, za taksi vozila koja obavljaju taksi prijevoz na području Tuzlanskog kantona.

Dopunskim oznakama obilježena su taksi vozila da bi se napravila razlika između legalnih i nelegalnih taksi prijevoznika. Svaka općina na području kantona koja ima organiziran taksi prijevoz dobit će dopunske oznake različite boje da bi se spriječio protivzakoniti rad taksista s jedne općine na teritorij druge.

Pomoću tih oznaka građani mogu na jasan način razlikovati legalne taksi prijevoznike od nelegalnih. Za svaku općinu izrađene su oznake u različitoj boji, te taksi prijevoznik s jedne općine ne može raditi taj posao na području druge općine. Glavni cilj je suzbijanje rada nelegalnih taksista na području kantona.

– Svake godine distribuiramo dopunske taksi oznake, sve u cilju da smanjimo nelegalan taksi prijevoz u TK. Ove godine su boje ostale iste za sve općine i grad Tuzlu zato da bi bile prepoznatljive i da ne zbunjujemo korisnike taksi prijevoza – kazao je ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mirsad Gluhić. Ističe da ima pomaka u suzbijanju nelegalnog prijevoza, na način da ima više legalnih taksi prijevoznika.

Svaki taksi prijevoznik koji ne bude posjedovao odgovarajuću oznaku za općinu iz koje dolaze suočit će se s rigoroznim kaznama. Uvedene su i kazne za putnike koji koriste usluge nelegalnog prijevoza, u iznosu od 100 KM.

– Izmjenama i dopunama Zakona iz 2016. povećali smo kazne. Tako za fizičke osobe koje se bave taksi prijevozom, a nemaju dopunsku oznaku (s čijom distribucijom počinjemo danas) kazna je od 500 do 1.500 KM. Pravne osobe se osim te, kažnjavaju i novčanim iznosom od 200 do 500 KM – kazao je pomoćnik ministra trgovine, turizma i saobraćaja TK Nenad Lukanović.

Alija Serdarević je predsjednik Udruženja taksista Kalesija. Smatra da je najveći problem, pogotovo u Gradu Tuzla, nelegalan rad taksista s jedne, u drugoj općini TK.

Ministarstvo još jednom sugerira i ujedno upozorava građane TK da pri korištenju taksi prijevoza obavezno vode računa da li se na taksi vozilu nalaze važeće dopunske oznake za ovu godinu.

Inače, na području Tuzlanskog kantona registrirano je 607 legalnih taksista, dok se broj nelegalnih prijevoznika svakim danom smanjuje.