besplatan pristup

Počela podjela higijenskih uložaka svim učenicama srednjih škola u KS

l_57224e1416b2a70e17f5be1bf3a038e0

Premijer Forto je naveo kako danas s ponosom svi možemo reći da je Vlada Kantona Sarajevo, zajedno sa partnerima u kampanji, i zvanično ispunila obećanje dato 8. martu ove godine, a to je pristup besplatnim higijenskim ulošcima za sve djevojčice u srednjim školama u Kantonu Sarajevo

Učenice srednjih škola u Kantonu Sarajevo imat će besplatan pristup higijenskim ulošcima i tačnim informacijama o menstrualnom zdravlju.

U Srednjoj medicinskoj školi Jezero u Sarajevu danas su premijer KS Edin Forto, ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović i predstavnik UNFPA-e u BiH John Kennedy Mosoti najavili početak podjele higijenskih uložaka svim učenicama srednjih škola Kantona Sarajevo.

Svaka škola će učenicima dati uputstva o pristupu besplatnim higijenskim ulošcima.

– Menstruacija je suštinski povezana sa ljudskim pravima – kada djevojke ne mogu imati siguran pristup proizvodima za menstrualnu higijenu, nisu u stanju adekvatno upravljati svojom menstruacijom i to može stvoriti prepreke u obrazovanju. Stoga nam je drago da imamo partnerstvo sa Vladom Kantona Sarajevo, kompanijom Violeta d.o.o. i drugim privatnim kompanijama da pomognu u smanjenju socio-ekonomskih izazova u vezi sa menstruacijom sa kojima se djevojke i žene svakodnevno suočavaju. Zajednički radimo na poboljšanju menstrualnog zdravlja i borbi protiv stigme u periodu i mi u UNFPA se nadamo da će se ovaj program proširiti na cijelu Bosnu i Hercegovinu – rekao je predstavnik UNFPA u BiH John Kennedy Mosoti.

Premijer Forto je naveo kako danas s ponosom svi možemo reći da je Vlada Kantona Sarajevo, zajedno sa partnerima u kampanji, i zvanično ispunila obećanje dato 8. martu ove godine, a to je pristup besplatnim higijenskim ulošcima za sve djevojčice u srednjim školama u Kantonu Sarajevo.

Projekt će biti realiziran tokom cijele školske 2022/2023. godine u Kantonu Sarajevo, s namjerom da se nastave i u godinama koje dolaze, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.