Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počela prva faza gradnje centra “Jedan krov za sve”

gorazde-projekat1

Započela je prva faza izgradnje centra “Jedan krov za sve” u Rešetnici kod Goražda. Izliveni su temelji za kuće djeci bez roditeljskog staranja, djeci s posebnim potrebama i žene žrtve nasilja u porodici.

Voditeljica projekta izgradnje tog centra Munira Džabija za Fenu ističe značajnu podršku što ju je pružilo Ministarstvo privrede BPK-a, institucije i pojedinci te podsjeća da se realizaciji tog uistinu humanog projekta može doprinijeti i putem broja 090 291 070 (pozivi važe unutar BH Telecoma), a pozivom se doniraju dvije KM.

– Svi možemo biti dio ove lijepe i pozitivne priče – kazala je.

Projekt izgradnje centra “Jedan krov za sve” realizira Udruženje izbjeglih, reseljenih, socijalno ugroženih, invalidnih, oboljelih osoba, RVI i demobilisanih boraca “Istina”, a odvijat će se u fazama, u skladu s prilivom sredstava.

Prema najavama, kompleks u Rešetnici trebao bi sadržavati dom za penzionere, centar za rehabilitaciju, centar za pomoć djeci s posebnim potrebama, centar za dijalizu, savjetovališta, objekte za smještaj djece bez roditeljskog staranja, te objekte za žrtve nasilja u obitelji i njihovu djecu.

Samoodrživost centra trebala bi biti osigurana kroz vlastiti stočni fond i štale, te plastenike i voćnjake, a za završetak kompletnog projekta potrebno je oko osam miliona KM. U centru “Jedan krov za sve” planirano je zapošljavanje oko 40 osoba različitih zanimanja.

Glavna namjena centra “Jedan krov za sve” je da udomi djecu bez roditeljskog staranja i nemoćne osobe, a temeljac postavljen je u junu. Radi prikupljanja novca za izgradnju centra, ranije ove godine upriličena je i donatorska večera za predstavnike raznih nivoa vlasti, ambasada u BiH i druge javne ličnosti. Organizatori su zadovoljni odzivom, a određeni broj pozvanih koji zbog ranije preuzetih obaveza nisu mogli prisustvovati, uplatili su kotizaciju večere.