banjalučki velesajam

Počela prva masovnija vakcinacija u BiH, u redu za vakcinu i bivši političari (FOTO)

20210329_2_47557235_63778401_Web

Ljekarske preglede pacijenata vrši 14 medicinskih timova, a spremno je i devet vakcinalnih punktova

Masovna vakcinacija protiv koronavirusa građana starijih od 65 godina na novom vakcinalnom punktu u hali “Banjalučkog velesajma” u Banjaluci počela je danas.

Planirano je da u početku bude vakcinisano 300 osoba dnevno, a kasnije i do 1.000, što je i kapacitet tog prostora. Po dolasku na lokaciju, građani koji su naručeni prolaze trijažu, a nakon pregleda ljekara mogu biti vakcinisani. Nakon vakcinacije potrebo je da se građani odmore 15-ak minuta, a za to vrijeme su pod nazorom ekipe Hitne pomoći zbog moguće pojave neželjenih akutnih reakcija.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, rekao je da je ovo nastavak vakcinacije starijih od 65 godina koja je počela prije desetak dana.

“Prema izvještajima Instituta za javno zdravstvo RS-a, do sada nismo imali značajnijih neželjenih reakcija u postupku vakcinacije. Stanovništvo vrlo dobro podnosi vakcinu kojom se vakciniše u ovom periodu, radi se o vakcini Sputnik V. Nadam se da će tako i ostati”, rekao je Šeranić.

Do sada je u RS stiglo 42.000 doza ruskih vakcina, a čeka se odobrenje Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine za 8.600 doza vakcina AstraZeneca i 7.020 doza Pfizer/BioNTech vakcina iz COVAX mehanizma. Osim toga, u RS-u očekuju se i vakcine kineskog proizvođača koje je za Bosnu i Hercegovinu donirala Republika Turska.

Šeranić je najavio je da će sutra ili prekostura iz Rusije krenuti kontigent dodatnih 20.000 do 30.000 vakcina za RS te dodao da se očekuje donacija Kine za BiH od 50.000 doza vakcina dok su u toku i pregovori nabavke veće količine vakcina za RS.

Prema riječima Šeranića, moguće je da će u toku ove sedmice biti pozvane na vakcinaciju i osobe mlađe od 65 godina koje boluju od hroničnih oboljenja.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, rekao je da očekuju što bolji odziv građana, jer je u trenutnoj epidemiološkoj situaciji najbolji način zaštite poštovanje epidemioloških mjera i vakcinacija.

“Sve osobe starije od 65 godina predstavljaju rizičnu grupu za razvijanje teže kliničke slike kada se zaraze virusom korona”, rekao je Zeljković.

Istakao je da je epidemiološka situacija i dalje u pogoršanju. a da je prošle sedmice 40 posto testiranih bilo pozitivno na koronavirus. Dodao je da broj hospitalizovanih brzo raste.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, rekao je da je ovaj proces pripreman nekoliko sedmica.

“Grad Banjaluka je za proces masovne vakcinacije za ovaj prvi mjesec izdvojio preko 300.000 KM”, rekao je on i dodao da se radi o opremi, računarima, punktovima, odnosno kompletnoj logistici i prostoru.

Do sada je prijavljeno oko 14.000 Banjalučana starijih od 65 godina, a ovaj broj raste svakodnevno.

Nevena Todorović, direktorica Doma zdravlja Banjaluka, rekla je da je medicinski kadar opterećen borbom protiv koronavirusa, zbog čega je planirano da za početak bude vakcinisano dnevno oko 300 osoba, a ukoliko epidemiološka situacija bude dozvolila i do 1.000 građana dnevno.

“Molim sve građane da razmisle, donesu odluke i pristupe vakcinaciji”, rekla je ona.

Pojasnila je da nakon prijave za vakcinaciju timovi porodične medicine zakazuju termine za vakcinaciju u ovoj hali.

Danas se vakcinisao i Živko Radišić, bivši član predsjedništva BiH, a nakon vakcinacije rekao je da nije imao nikakvih dilema da li da se vakciniše, da je dugogodišnji pacijent zdravstva i vjeruje u zdravstvo.

“Zahvaljujući zdravstvu, zdravstvenim radnicima koji su pokazali nečuvenu hrabrost i herojstvo, ovo je spas čovječanstva. Ovo nije borba za čovjeka pojedinačno ovo je borba za cijelo čovječanstvo. Ako budemo složni, odlučni i jedinstveni, podržimo nauku i zdravstvo imamo šanse da preživimo”, kazao je Radišić.

U pratnji supruge, koja se danas vakcinisala, došao je i Rajko Kuzmanović, bivši predsjednik RS-a.

Bivši bokser Dragomir Dragan Batar kaže da nije razmišljao o vakcinaciji nego je čekao da se što prije vakciniše.

“Mislim da je to doprinos svih nas da zaštitimo sebe i druge”, rekao je on i pozvao sve građane da se vakcinišu.