Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Polaganje zakletve

Počela prva sjednica novog saziva Narodne skupštine RS-a

narodns askupstina rs

Nakon što poslanici polože zakletvu, prelazi se na izbor predsjednika Narodne skupštine

Prva sjednica novog saziva Narodne skupštine Republike Srpske (RS), na kojoj će zakletve položiti novoizabrani poslanici, entitetska predsjednica i potpredsjednici, Željka Cvijanović, Ramiz Salkić i Josip Jerković, počela je danas u Banjoj Luci.

Svečanu zakletvu u entitetskom parlamentu položit će i član Predsjedništva BiH iz RS-a Milorad Dodik, koji će to uraditi i sutra u Sarajevu, zajedno s druga dva člana državnog Predsjedništva.

Do izbora novog predsjednika entitetskog parlamenta zasjedanje će voditi najstariji poslanik, u ovom sazivu to je poslanik Dane Malešević, a uz njega će u radnom predsjedništvu biti i tri najmlađa poslanika, Denis Šulić (SNSD), Davor Šešić (SDS) i Aleksandar Glavaš (DNS).

Nakon što poslanici polože zakletvu, prelazi se na izbor predsjednika Narodne skupštine, a po poslovniku svaki poslanik može da predloži kandidata za tu funkciju.

Entitetski parlament će danas donijeti i odluku o broju svojih potpredsjednika, te pokreće inicijativu za izbor delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i za izbor delegata u Vijeće naroda Republike Srpske.

Prvoj sjednici desetog saziva prisustvuju brojni predstavnici političkog i javnog života RS-a, predstavnici diplomatskog kora, predvođeni ambasadorima Kine i Rusije u BiH, te između ostalih predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković te predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić.