Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nsrs

Počela rasprava o budžetu: Penzioneri će biti kažnjeni, neće imati ni marku veće penzije

penzioneri penzije penzija

Zora Vidović prijedlog budžeta smatra realno ambicioznim, navodeći da će rast BDP biti veći od prognoziranih 3.5 posto

Penzioneri će biti kažnjeni, neće imati ni marku veće penzije, a predviđenih 40 miliona više biće utrošeno za usklađivanje prava, a ne povećanje penzija, kazao je danas Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzonera RS u vezi s planiranim Prijedlogom budžeta bh. entiteta Republike Srpske za 2020. godinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Ukupna budžetska sredstva planirana Prijedlogom budžeta bh. entiteta Republike Srpske za 2020. godinu iznose 3.425 miliona KM, a prijedlogom budžeta nisu zadovoljni boračka udruženja i penzioneri.

U Narodnoj skupštini RS danas je počela rasprava o prijedlogu budžeta, a prije otvaranja rasprave poslanicima su se obratili Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije i Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera RS.

Savčić je istakao da su nezadovoljni jer su borci ili zaboravljeni ili izuzeti iz mjera koje je Vlada donosila o pitanju poboljšavanja životnog standarda građana.

Oni traže povećanje ličnih i porodičnih invalidnina za najmanje 10 odsto, kao i da se osnovica za obračun boračkog dodatka poveća sa 3,7 KM na pet KM.

Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera RS, rekao je da je budžet nepravičan jer su oštećeni penzioneri koji su radili i radom ušli u penzijski sistem.

On tvrdi da će svi penzioneri biti kažnjeni, neće imati ni marku veće penzije, a predviđenih 40 miliona više biće utrošeno za usklađivanje prava, a ne povećanje penzija.

Naglasio je da su penzioneru u RS-u u najtežem položaju u odnosu na zemlje u okruženju, tražeći da se odloži usvajanje budžeta ili povećanje izdvajanja u korist penzionera.

Zora Vidović, ministar finansija RS, obrazlažući prijedlog budžeta, rekla je da je predloženi budžet veći za 108,4 miliona KM, odnosno 3,3 posto u odnosu na ista predviđena Rebalansom budžeta za 2019. godinu

Govoreći o okruženju u kojem će se realizovati budžet, rekla je da je stopa inflacije u prvih osam mjeseci ove godine iznosila 0,6 posto, da je zaposleno 275.000 radnika, prosječna plata je 905 KM, a prosječna penzija 376 KM. Vidović je rekla da se predviđa pokrivenost uvoza izvozom od 77,4 posto, a rast BDP od 3,5 posto.

Kada je u pitanju struktura prihoda poreski prihodi iznose 2.742 miliona veći za 113,5, dohodak 151 milion, više ili 4,8 miliona, porez na dobit 250,9 miliona – više za 9,8 miliona, prihodi od indirektnih poreza 1.390,8 miliona, veći za 65,2 miliona. Doprinosi od penzijsko-invalidskog osiguranja planirani su u iznosu 931,6 miliona, više za 48,1 milion KM, a neporeski prihodi iznose 254,3 miliona što je više za 37,2 miliona pri čemu se najveće povećanje odnosi od prihoda od igara na sreću za 56,2 posto.

Predviđeni rashodi za bruto plate su 793,3 miliona, više za 71,8 miliona, a ukupna lična primanja 844,9 miliona, više za 81,7 miliona u odnosu na 2019. godinu. Rashodi po osnovu roba i usluga 117,8 miliona, veći za 6,8 miliona, rashodi finansiranja 111,7 miliona KM i veći su 400.000 KM, subvenicije su 127,3 miliona, za 17 miliona više.

Zora Vidović iznijela je da su prijedlogom predviđene doznake za socijalnu zaštitu 236,9 miliona, a da je po osnovu penzijskog osiguranja planirana je 1.142 miliona, ili 40 miliona više u odnosu na prethodnu godinu.

“Izdaci na nefinansijsku imovinu, koji se odnose na investicije su 135,3 miliona KM, što je više za 38,3 miliona ili 39,4 posto a odnose se na izgradnju bolnice Doboj, Istočno Sarajevo, Zvornik, Klinički centar Foča i studentski centar Istočno Sarajevo”, kazala je Vidović i dodala za izdaci za otplatu dugova u 2020. iznose 496,4 milona KM, manje za 102 miliona, dok budžetska rezerva iznosi 6 miliona KM.

Ona smatra da je ovako planiran budžet realno ambiciozan jer za narednu godinu postoje izvjesne investicije koje će dodatno uvećati rast BDP-a.

“Najviše investicija izdvojili su za zdravstveni sektor, pronatalitetnu politiku i za nabavku udžbenika”, rekla je Zora Vidović.

Prema njenim riječima, ne povećava se zaduženje budžeta RS, a sve obveze po kreditnim zaduženjima isplaćuju uredno.

Na početku rasprave, Jelena Trivić i Draško Stanivuković iz PDP-a kritikovali su raspodjelu budžetskih sredstava, navodeći da je suvišno ulaganje u ugostiteljski, helikopterski i vazduhoplovni servis, kao i ulaganje u opremu na kojoj neće imati ko da radi. Stanivuković je kritikovao povećanje izdvajanja za parlamentarne stranke, smatrajući da za tim nema nikakve potrebe.

Poslanici opozicije izrazili su nezadovoljstvo i zbog činjenice da se budžet donosi po hitnom postupku.

Prijedlog budžeta za 2020. godinu druga je tačka posebne sjednice Narodne skupštine RS, koja je počela juče, a poslanici su danas završili razmatranje Programa ekonomskih reformi za period 2020. – 2022. godina.