Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

NSRS

Počela redovna sjednica, termin posebne sjednice poznat tek iduće sedmice?

nsrs (2)

Zastupnici NSRS danas na reverima nose bijele trake u znak podrške kampanji „Stop nasilju nad ženama“ čime su se priključili svjetskoj kampanji 16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama koja ove godine nosi slogan: „Nasilje nad ženama je krivično djelo“

Na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, koja je počela, danas će po hitnom postupku biti razmatran Prijedlog zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama.

Po hitnom postupku će biti razmatran i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o koncesijama.

Na dnevnom redu sjednice je i Prijedlog zakona o društvenom preduzetništvu RS, Prijedlog zakona o obrazovanju odraslih, Prijedlog zakona o muzejskoj djelatnosti, kao i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju – prijedlog narodnog poslanika Perice Bundala.

Bit će razmatran i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o Fondu za razvoj i zapošljavanje RS, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Penzijskom rezervnom fondu RS, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima RS, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ribarstvu.

Na dnevnom redu sjednice je i Nacrt zakona o kulturnim dobrima, Nacrt zakona o međubankarskim naknadama kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica, te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjem platnom prometu.

Također je na sjednici i nekoliko izvještaja, kao što je konsolidovani izvještaj o izvršenju Budžeta RS za period 01.01. – 30.06.2021. godine, kao i Izvještaj Komiteta za koordinaciju nadzora finansijskog sektora RS za 2020. godinu.

Pred poslanicima je i specijalni izvještaj Institucije Ombudsmana za ljudska prava BiH o efikasnosti zakonskih rješenja o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini, kao i Prijedlog odluke o raspuštanju Skupštine opštine Bileća, ali i izbor i imenovanje.

Kako je najavljeno iz Odsjeka za odnose s javnošću Narodne skupštine RS, poslanici će raditi danas i sutra do 15.00 sati, a sjednica će biti nastavljena sljedeće sedmice.

Zastupnici NSRS danas na reverima nose bijele trake u znak podrške kampanji „Stop nasilju nad ženama“ čime su se priključili svjetskoj kampanji 16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama koja ove godine nosi slogan: „Nasilje nad ženama je krivično djelo“.

Кolegij Narodne skupštine Republike Srpske prilikom utvrđivanja dnevnog reda 19. redovne sjednice, koja je počela danas, utvrdio je i Prijedlog dnevnog reda 24. posebne sjednice Narodne skupštine, na kojem se nalazi pet tačaka, a koje se odnose na informacije u vezi sa prijenosom i vraćanjem nadležnosti sa državnog na entitetski nivo u oblasti odbrane i bezbjednosti, indirektnih poreza i pravosuđa.

Кolegij je također tada odlučio da termin posebne sjednice odredi po završetku redovne sjednice, što, se prema današnjoj najavi, neće desiti prije iduće sedmice.