Počela sjednica Doma naroda PSBiH, plate skinute s dnevnog reda

Dom narodaPSBiH
Arhiva

Prema izmijenjenom dnevnom redu, delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razmatrat će na sjednici koja je danas počela izmjene Zakona o krivičnom postupku BiH čiji je predlagač delegat Kluba Bošnjaka Halid Genjac (SDA) uz pet usvojenih amandmana.

Delegati iz Kluba hrvatskog naroda iz HDZ-a Ljilja Zovko, Bariša Čolak, Zdenka Džambas i Mario Karamatić (HSS) povukli su svoj prijedlog zakona zbog čega se on danas nije našao na dnevnom redu današnje sjednice.

U slučaju usvajanja prijedloga Genjca trebala bi se održati još jedna sjednica Predstavničkog doma da bi se usvojio Zakon u istom tekstu i u tom slučaju ne bi trebalo ni razmatrati na Domu naroda izmjene Zakona koje je ranije podržao Predstavnički dom iako su i one na dnevnom redu.

Zakon je potrebno mijenjati kako bi se ispoštovala odluka Ustavnog suda koji je neustavnim proglasio određene odredbe Zakona, ali i standardi Evropske komisije te da se sačuva integritet pravosudnog sistema u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, posebno protiv međunarodnog kriminala.

Na dnevnom redu sjednice još je i Izvještaj Evropske komisije o BiH za 2018. godinu, dok je odlučeno da delegati danas neće razmatrati izmjene Zakona o platama i naknadama te Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).