Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zagreb

Počela sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske, dnevni red je obiman

Zajednička sjednica Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine
Foto: Lana SLIVAR DOMINIĆ/HINA/FENA
Zajednička sjednica Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

Na dnevnom redu je 14 tačaka iz oblasti infrastrukturnih projekata

Tematika izgradnje Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori jedna je od tačaka dnevnog reda zajedničke sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske koja je upravo počela u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Na dnevnom redu je provedba Ugovora o evropskom partnerstvu, evropski programi prekogranične i regionalne suradnje te saradnja na području korištenja sredstava Evropske unije.

14 tačaka dnevnog reda

Također će raspravljati o saradnji na području diplomatskog usavršavanja, saradnji u okviru međunarodnih i regionalnih organizacija i inicijativa te utjecaju projekta “Gornji horizonti” na sliv rijeke Neretve.

Na dnevnom redu je 14 tačaka iz oblasti infrastrukturnih projekata, među kojima su Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske o rekonstrukciji mosta Brčko (BIH) – Gunja (HRV), Inicijativa za zaključivanje Sporazuma o saradnji na projektu izgradnje novih mostova preko rijeke Save (most Brčko – Gunja i most Orašje – Županja, Projekt izgradnje dionice Okučani – granica BiH preko rijeke Save i Sporazum između VMBiH i Vlade RH o rekonstrukciji mosta Novi Grad (BiH) – Dvor (HRV).

Ministri će se i informirati o Izradi projektne dokumentacije za brzu cestu Mostar – Široki Brijeg – Grude – granica BiH/HRV (Gorica / Donji Vinjani), a razmatrat će i Inicijativu za zaključivanje sporazuma o suradnji na projektu gradnje brze ceste Jajce – Bihać – Kladuša – granica BIH/HRV.

Na dnevnom redu je projekt izgradnje plinovoda “Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske”, saradnja na području digitalne infrastrukture, razvoju javnih digitalnih usluga i digitalne transformacije, inicijativa za zaključivanje Sporazuma o suradnji na projektu rekonstrukcije ceste Posušje – Aržano, dionica Vir – granični prijelaz Pazar Aržano, inicijativa za zaključivanje Sporazuma o suradnji na projektu izgradnje autoceste Glamočani Banja Luka – granica Republike Hrvatske (Kamensko) te inicijativa za uspostavu međunarodnog željezničkog prometa na relaciji Ploče – Čapljina – Sarajevo – Zagreb – Sarajevo – Čapljina – Ploče.

Modernizacija pruga

Također će se raspravljati o inicijativi za obnovu, modernizaciju i stavljanje u promet Unske pruge, inicijativi za zaključivanje Sporazuma između VMBiH i RH o utvrđivanju granične procedure za željezničke granične prijelaze Šamac – Slavonski Šamac (Sjever) i Čapljina -Metković (Jug) na koridoru (Koridor 5c), kao i osiguravanju tehnološke interoperabilnosti između elektroničkih sustava naplate cestarine na području Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Ministri će razmatrati teme u vezi upravljanja granicama, migracijama i civilnoj zaštiti, a posebno će se osvrnuti na saradnju na području migracija i azila te civilne zaštite.