Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mostar

Počela školska godina u HNK, ministar odgovarao na optužbe udruženja roditelja

hnk-skola

Ministar obrazovanja Rašid Hadžović ranije je uputio pismo učenicima u kojem im je poručio da svi trebaju prihvatiti izazove ove, svima posebne i neobične godine, te nastaviti graditi stablo iskustva i znanja koje će učenika formirati u kvalitetnu osobu

Uz poštivanje higijensko-epidemiološkim mjera koje je prethodno donio Krizni štab, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu danas je započela nova školska godina, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ministar obrazovanja Rašid Hadžović ranije je uputio pismo učenicima u kojem im je poručio da svi trebaju prihvatiti izazove ove, svima posebne i neobične godine, te nastaviti graditi stablo iskustva i znanja koje će učenika formirati u kvalitetnu osobu. On je jutros posjetio Četvrtu osnovnu školu Mostar, a u kasnijoj izjavi naveo je da se dosad poštuju sve instrukcije i preporuke date školama, uz najavu da će Ministarstvo do kraja pandemije pratiti da li se poštivaju mjere, i nadu da zaraženih u nastavnom procesu neće biti. Osvrnuo se i na optužbe iz Udruženja roditelja “Naša djeca“.

“Udruženja te vrste mogu postaviti određena pitanja, međutim smatramo da je Vijeće roditelja ono koje treba učestvovati u pregovorima i davati konkretne prijedloge. Pratimo i znamo za šest zahtjeva ovog Udruženja i mogu reći da ćemo nastojati sve ispoštovati. Pokušavali smo i dosad upitne stvari riješiti na zadovoljstvo svih”, rekao je Hadžović.

Napominje i da ključne stvari u predstojećoj godini mogu promijeniti samo epidemiolozi.

“Ako bude uputa od njih, mi ćemo ih naravno morati poštovati. Nadam se da se krivulja neće podizati. Svaka škola ima svoj krizni plan. Potrebno je u slučaju zarazre da se izoluje dijete, nakon čega bi ga ‘preuzeli’ zdravstveni radnici. Znate za tri modela izvođenja nastave, među kojim je najviše zastupljen takozvani model ‘sedam-sedam’. U skladu s mogućnostima i kapacitetima, ostavili smo školama na volju da same biraju. Sve je dovoljno široko da se nastavnici snađu na najbolji način”, rekao je ministar.

Komentarisao je i navode uposlenika vrtića u HNK-a koji su u posljednje vrijeme tvrdili da nemaju dobru saradnju s Ministarstvom.

“Ne znam šta znači dobra ili loša saradnja. Ne možemo mijenjati nešto što je donio Zavod za javno zdravstvo. Pokušali smo, međutim ocjena je da je potrebno što manje djece u vrtićkim grupama. Ovo je vanredna situacija i treba je prihvatiti i ponašati se u skladu s preporukama”, poručio je Hadžović.

Današnji početak za direktoricu Četvrte osnovne škole Mostar Seadu Kuštrić ipak nije najteži u 33 godine dugačkoj karijeri prosvjetnog radnika. Navodi kako je znatno teže bilo tokom ratnih dejstava u gradu na Neretvi.

“Ne možemo samo posmatrati prvi dan u školi kroz epidemiološke mjere. Od 13. marta do danas radili smo zaista naporno. Nastojali smo od sugestija zdravstvenih institucija, Ministarstva obrazovanja i Pedagoškog zavoda napraviti najprikladniji model. U izradi kriznog plana škole učestvovali su i djeca i roditelji. Imamo trenutke zabrinutosti još uvijek, iako ovog prvog dana u školskoj godini ipak preovladava sreća. Zdravlje djece i nastavnika je najvažnije”, izjavila je Kuštrić.

Smjernice Zavoda za javno zdravstvo koje su dostavljene školama su jasne i predviđaju i situacije zaraze djece.

“Ako je jedno dijete u grupi pozitivno, onda ga izdvajamo, pozivamo roditelje i to empatično i neprimjetno, nakon čega je roditelj dužan odvesti ga ljekaru. U školi se mjeri temperatura. Imamo tim za kontinuirano praćenje. Neće se moći kao nekad ulaziti u škole. Danas smo imali 28 ulazaka. To je 28 različitih termina. Od naredne sedmice ćemo imati samo po 15 ulazaka. Ukupno 13 grupa u ovoj sedmici izvodit će nastavu na online platformi. Ne treba bježati ni od online nastave. Imali smo fantastičan rad na platformi. Kombinacija dva modela će uroditi kvalitetnim odgojem i obrazovanjem”, kazala je na kraju Kuštrić.