Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počela vanredna sjednica

Rasprava o respiratorima i drugim nabavkama u Domu naroda

dom naroda pfbih (1)

Na današnjoj sjednici čut će se šta je nadležni odbor ovog doma prikupio od dokumenata u vezi s nabavkom respiratora, a bit će razmatran i izvještaj o postupku svih nabavki posebno medicinske opreme od 16. marta 2020. godine

U Sarajevu je počela vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Na sjednici bi trebao biti razmatran i izvještaj Odbora za utvrđivanje činjenica o nabavci 100 respiratora iz Kine, koji su plaćeni 10,5 miliona KM.

Nabavka ovih medicinskih aparata odvijala se pod još uvijek misterioznim okolnostima koje bi trebala rasvijetliti istraga koju o njoj vodi Tužilaštvo BiH.

Inače, status osumnjičenih u aferi nabavke respiratora za koje je Tužilaštvo BiH ranije ustvrdilo da se uopšte ne mogu koristiti u jedinicima intenzivne njege, a kupovani su upravo za liječenje teško oboljelih od Covid 19, imaju federalni premijer Fadil Novalić, suspendirani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i Fikret Hodžić, vlasnik kompanije “Srebrena malina”. Sva trojica su bila i privedena u okviru ove istrage, ali su pušteni da se brane sa slobode.

Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH čut će se šta je nadležni odbor ovog doma prikupio od dokumenata u vezi s nabavkom respiratora, a bit će razmatran i izvještaj o postupku svih nabavki posebno medicinske opreme od 16. marta 2020. godine .

Također, delegati će razmatrati informacije o mjerama Vlade Federacije BiH, sa pregledom podataka o nabavkama, kao i informaciju o radu Federalne uprave civilne zaštite od usvajanja Odluke o proglašenju stanja nesreće uzrokovanog pojavom koronavirusa (Covid-19) na području Federacije BiH.

Komisija za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH također je ranije razmatrala kako spornu nabavku respiratora, tako i ostale nabavke tokom pandemije korona virusa u FBiH.

Članovi te komisije utvrdili su da je pri nabavci respiratora napravljeno niz propusta.

Podsjećamo, u Sarajevo je 25. aprila stiglo 80 od naručenih 100 respiratora za potrebe FBiH. Nabavka vrijedna 10,5 miliona maraka je provedena u strogoj tajnosti, a Fokus je 27. aprila objavio da je uvoznik respiratora firma “FH Srebrena malina” koja je taj posao dobila pod čudnim okolnostima.

Nakon toga istragu o ovoj nabavci otvorilo je Tužilaštvo Kantona Sarajevo koju je potom preuzelo Tužilaštvo BiH.

Inače, zbog mjera u vezi sa zaštitom od korona virusa sjednica se održava u jednom sarajevskom hotelu gdje novinarima nije omogućen pristup, a javnost zasjedanje može pratiti na YouTube kanalu Doma naroda.