trajat će dva mjeseca

Počela velika proljetna akcija čišćenja u Kantonu Sarajevo (FOTO)

20210417_2_47864066_64332712_Web

U odnosu na prethodne godine, ova akcija je organizovana u koordinaciji s općinama, čime će se postići bolji rezultati, računajući na sinergijski efekat zbog učešća lokalnih zajednica i njihove infrastrukture

U Kantonu Sarajevo (KS) počela je proljetna akcija čišćenja, javlja Anadolu Agency (AA).

Organizacijom ovogodišnje proljetne akcije čišćenja Vlada KS želi napraviti iskorake u cilju stvaranja ljepšeg okruženja za život u Kantonu Sarajevo.

U odnosu na prethodne godine, ova akcija je organizovana u koordinaciji s općinama, čime će se postići bolji rezultati, računajući na sinergijski efekat zbog učešća lokalnih zajednica i njihove infrastrukture.

Učesnici aktivnosti okupili su se u Parku prijateljstva na Darivi.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kazao je da će akcija trajati dva mjeseca, a da građani nisu zadovoljni kako grad izgleda.

“Važno je naglasiti da smo napokon našli način, što 2019. godine nismo uspjeli, da sklonimo olupine, napuštene i neregistrovane automobile ispred zgrada i s javnih površina”, rekao je Forto.

Pozvao je građane da svoje neregistrovane automobile uklone ispred zgrada, jer će ih u narednom periodu, tokom akcije čišćenja, ukloniti radnici komunalnih preduzeća.

“Kada dođu po njih, još ćemo im napisati i kaznu. Vrlo je važno da se olupine napokon sklone kako bi se javne površine iz sigurnosnih razloga, ali i zato što fali parking prostora u naseljima, riješile”, kazao je Forto.

Enver Hadžiahmetović, ministar za prostorno uređenje i komunalnu privredu KS-a, izjavio je će uraditi sve što mogu tokom akcije.

“Vrlo je važno da je ovo tek početak. Smatramo da tek poslije ova dva mjeseca počinje pravo čišćenje, a to je da izvršimo rekonstrukciju i u materijalnim sredstvima i u ljudskim resursima što se tiče preduzeća koja se bave čišćenjem grada. Idemo i ka tome da uspostavimo komunalnu policiju koja će ovako očišćen grad dalje održavati u smislu zakonskih normi”, pojasnio je Hadžiahmetović.

Kako je kazao, u narednom periodu planiraju raditi veći projekat “Pametno Sarajevo”.

“Ovom akcijom želimo da probudimo svijest građana zato ih pozivamo da javljaju i prijavljuju sve one koji krše ekološka pravila, da uspostavimo sistem u kojem niko neće moći da baca otpad i smeće mimo planiranih mjesta i lokacija”, dodao je Hadžiahmetović.