LGBTIQ osobe

Počela video kampanja podrške Bh. povorci ponosa (VIDEO)

IMG_20190628_111440-600×450

Iza nas je više od dva mjeseca otkako je najavljeno održavanje prve Bosanskohercegovačke povorka ponosa

Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa jučer je održao press konferenciju na kojoj je najavljena video kampanja podrške prvoj Bh. povorci ponosa. Saopćenje Organizacionog odbora prenosimo u cijelosti, a pogledajte također i tri videa podrške koji su predstavljeni u sklopu kampanje!

Ove godine se obilježava pedeseta godišnjica od organizovanja prve povorke ponosa u svijetu. 28. juna 1969. godine u New Yorku, LGBTIQ osobe pružile su otpor svakodnevnoj represiji. Izašle su na ulicu i suprotstavile se nasilju i omalovažavanju, zahtijevajući poštivanje svojih ljudskih prava. U proteklih pedeset godina, ovaj protest se pretvorio u globalni pokret za zaštitu ljudskih prava LGBTIQ osoba, pokret koji već više od deceniju i po postoji i u Bosni i Hercegovini. Od ove godine, dio tog pokreta je i Bh. povorka ponosa.

Upravo na ovaj datum, 28. juna, u Sarajevu na press konferenciji je predstavljena video kampanja podrške u kojoj učestvuje više od 25 javnih ličnosti iz estradnog, pozorišnog, filmskog, književnog, akademskog i medijskog života koje imaju i osjećaju društvenu odgovornost da beskompromisno podrže i šetaju na prvoj Bh. povorci ponosa.

Kampanja se sastoji iz pojedinačnih poruka podrške, te grupnih poruka kroz koje vas pozivaju da i vi podržite povorku i šetate sa nama.

Ponavljamo i ponavljat ćemo da nam je podrška potrebna i jako važna.

Iza nas je više od dva mjeseca otkako je najavljeno održavanje prve Bosanskohercegovačke povorka ponosa. Ovaj period učinio je vidljivim ono o čemu LGBTIQ aktivisti/kinje govore i na šta skreću pažnju više od deceniju. Mi, lezbejke, gej muškarci, biseksualne, transrodne, interspolne i queer osobe u Bosni i Hercegovini, se svakodnevno suočavamo sa nasiljem, pozivanjem na izolaciju i protjerivanje, zastrašivanjem i oduzimanjem slobode u javnom i privatnom prostoru.

Organizacioni odbor prve Bh. povorke ponosa više od godinu dana priprema povorku i radi na tome da se ona održi na najbolji i najsigurniji način. Cilj povorke ponosa jeste bolji i slobodniji život LGBTIQ osoba u cijeloj Bosni i Hercegovini. Da bi život LGBTIQ osoba bio siguran i dostojanstven potrebno je da se cjelokupno društvo uključi u borbu protiv nasilja i diskriminacije, te protiv ograničavanja i oduzimanja slobode. Povorka ponosa može, i uz pomoć podrške šire zajednice, hoće napraviti promjenu.