Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počele pripreme za montažu šestorosjedne žičare na Bjelašnici

zoi_zicara

Pripremne aktivnosti modernizacije kapaciteta vertikalnog transporta na Ski centru Bjelašnica – Igman su u toku, saopštili su iz ZOI ‘84.

Aktivnosti na pripremi terena za početak građevinske sezone su obuhvatile zemljane radove na kojima se svakodnevno intenzivno radi.

Projekat pod nazivom “Prjektovanje i izgradnja vertikalnog transporta sa sistemom vještačkog osnježavanja na Bjelašnici” realiziraju tri kompanije zajedničkim konzorcijumom: Supersnow S.A Poljska, Bartholet Machinebau i AG Švicarska MGBH D.O.O BiH.

Radovi su započeli u mjesecu oktobru sa predviđenim rokom završetka u julu 2017. godine. Nakon završetka predstojeće ski sezone u rano proljeće počinje građevinska sezona koja obuhvata demontažu postojećih objekata (trosjedne žičare) kao i drugih kapaciteta vertikalnog transporta kako bi započele aktivnosti na pripremi trase šesterosjedne žičare i postavke konstrukcije nosećih stubova kao i polazne i okretne stanice.

Modernizacija vertikalnog transporta pored postavke šesterosjedne žičare obuhvata postavku četverosjedne žičare od međustanice do samog vrha Bjelašnice.

Aktivnosti koje će biti obuhvaćene radnom dinamikom građevinske sezone obuhvataju demontažu postojećih kapaciteta ski lifta “Kotlovi”, prilagođavanje trase za postavku nosećih stubova kao i pripremu terena za postavku polazne i okretne stanice.

Postojeći kapaciteti sistema vještačkog osnježavanja će u zimskoj turističkoj ski sezoni 2017/2018 biti znatno povećani sa mogućnošću vještačkog osnježavanja većih kapaciteta spust staze i staze Donja Kolijevka.

Idemo u susret Olimpijskim igrama za mlade (EYOF) za koje ćemo u potpunosti biti spremni sa svim kapacitetima ski staza, sistema vještačkog osnježavanja i objektima vertikalnog transporta, saopštili su iz ZOI ‘84.