Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počele sa radom adaptirane prostorije MZ Mošćanica

stari grad moscanica

Danas su zvanično počele sa radom adaptirane prostorije mjesne zajednice Mošćanica, inače najveće i najbrojnije mjesne zajednice u Starom Gradu. Usluga koja se pruža građanima u ovim prostorijama, od danas će biti kvalitetnija, kao i uslovi rada za sekretare, ali i članove Savjeta mjesne zajednice.

U adaptiranim prostorijama građani će moći predavati različite zahtjeve upućene općinskim službama ili drugim nivoima vlasti, peticije ili inicijative. U mjesnoj zajednici građani će moći preuzimati kućne liste, određene vrste uvjerenja, te predavati zahtjeve za prijavu na evidenciju stanovnika mjesne zajednice.

Osim toga, adaptirane prostorije omogućit će redovna održavanja zborova građana i druga okupljanja, kao i održavanje lokalnih i općih izbora, te izbora za Savjet mjesne zajednice.

Upravo je Savjet mjesne zajednice Mošćanica prepoznao potrebu za ovim projektom, te ga je u saradnji sa sekretarom MZ-a i općinskim Sektorom za lokalni razvoj kandidovao za program “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH”. Program finansiraju vlade Švicarske i Švedske, a implementira UNDP u BiH i zahvaljujući njemu u posljednje dvije godine je u Starom Gradu realizovano niz projekata: izgrađena četiri dječija igrališta, sanirane ulice, opremljen informatički kabinet itd.

U mjesnoj zajednici Mošćanica urađena je kompletna adaptacija prostorija, uz zamjenu unutrašnje i vanjske stolarije, podova, krečenje i uređenje svih prostorija,rekonstrukciju mokrih čvorova, zamjenu vodovodnih i kanalizacionih instalacija, te nabavku novog namještaja. Projekat koštao je oko 35.000 KM.

Mjesna zajednica Mošćanica primila je prošle godine skoro 3.000 građana, u istom periodu održano je devet sastanaka Savjeta mjesne zajednice i tri zbora građana. U njenim prostorijama djeluju i Planinarsko društvo Mošćanica, Udruženje građana penzionera sa Mošćanice, FK Mošćanica, a smješten je i punkt Policijske uprave Stari Grad.