Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počeli 449. skokovi sa Starog mosta

BiH

skok stari most

Tradicionalni 449. skokovi počeli su u 16 sati bacanjem cvijeća sa Starog mosta u znak sjećanja na stradale skakače i intoniranjem državne himne Bosne i Hercegovine.

– Od toga 30 takmičara skače na glavu, a 23 na noge. To je prva serija, nakon koje se u drugoj seriji takmiči po 10 skakača iz obje discipline – kazao je za Fenu član žirija Alica Jakirović.

Ovo mu je treći put da će biti u sastavu žirija, kojeg čine i Mirsad Deda Pašić, Emir Balić, Enver Novaković i Saša Lukić.

Oni će, kako kaže, ocjenjivati prilaz mostu, let i upad u vodu.

– U disciplini na noge važno je da pri skoku bude što manje vode i bez velikih oscilacija, dok je na glavu bitno što više vode da se izvuče takozovano „razbijanje vode“ – ističe Jakirović, koji je posljednjih 20 godina bio koordinator skokova.

Disciplinom u skokovima na glavu u kojoj je nastupilo 28 natjecatelja, u prisustvu nekoliko hiljada posjetitelja, završena je prva serija ovogodišnjih 449. tradicionalnih skokova sa Starog mosta u Mostaru.

Najbolji u kategoriji skokova na glavu – laste bili su prošlogodišnji viceprvak Vedad Vedo Bašić i osmostruki šampion Lorens Listo, koji je pred samo natjecanje povrijedio nogu.

Prije toga, u kategoriji skokova na noge nastupila su 22 natjecatelja, a najbolji su bili Admir Delić, Igor Kazić i Adis Boškailo sa maksimalnih 50 bodova.

Od prijavljena 53 skakača za današnje skokove u rijeku Neretvu sa Starog mosta, u prvoj seriji odustala su trojica skakača, dvojica u disciplini skokova na glavu i jedan koji je bio prijavljen za skok na noge.

U drugoj seriji takmičit će se deset najboljih skakača iz obje discipline. U međuvremenu bit će izvedeni revijalni skokovi veterana skokova sa Starog mosta. Cijela manifestacija skokova sa Starog mosta će biti završena večeras skokovima s bakljama.

Nakon takmičarskog dijela slijede skokovi veterana, te skokovi s bakljama kojima će manifestacija biti zatvorena.

Klub skakača u vodu “Mostari” organizator je ove manifestacije, u okviru koje je uprličen i turnir u tavli, te ispijanje kafe iz najveće džezve na svijetu, koja je ušla i u Guinnessovu knjigu rekorda.