Počeli Dani dijaspore u Živinicama

dani dijaspore zivinice333

U Živinicama su otkrivanjem ploče porodičnog stabla „Bosanske dinastije Kotromanića“ na zgradi Općine, u ponedjeljak zvanično započeli Dani dijaspore.

Ovogodišnji motiv manifestacije je očuvanje bosanskog jezika, koji postoji od kako postoje i prvi pisani tragovi o našoj državnoj tradiciji.

Načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković je kazao da je u fokusu manifestacije očuvanje maternjeg jezika i kulture bosanskohercegovačkih naroda.

– Takvim načinom šaljemo poruku o očuvanju identiteta bh.naroda koji žive diljem Evrope. Započeli smo otkrivanjem biste Kotromanića koja ukazuje na to da je bosanska država postojala prije 1200 godina. Imala je svog kralja, svoju dinastiju, svoj novac i bosanski jezik – kazao je Kamenjaković.

Svečanu atmosferu uveličao je i defile orkestra limene muzike od zgrade Općine do Bosankog kulturnog centra u Živinicama.

Predstvnici bh.dijaspore kazali su da njihovi potencijali još uvijek nisu dovoljno iskorišteni, te da su naši ljudi u inostranstvu resurs koji puno može dati.

– U BiH nisu ni svjesni da je dijaspora BiH netaknuti rudnik zlata, jer je ogroman broj bh. državljana već u dijaspori dugi niz godina i prošli su kroz sve EU integracije i približili se svjetskim standardima, što našoj državi tek slijedi – naglasio je potpredsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH Haris Halilović.

U Bosanskom kulturnom centru u Živinicama otvorena je i izložba slika sa Likovne kolonije u Živinicama te izložba rukotvorina starih zanata.

Manifestacija “Dani dijaspore” u Živinicama će trajati 31. decembra, a brojni sadržaji će biti dostupni svim građanima.