Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počeli “Dani kvaliteta u zdravstvu FBiH” (FOTO)

IMG_5833

Više od 300 stručnjaka iz zdravstva i oblasti kvaliteta u zdravstvu te gostiju okupili su četvrti “Dani kvaliteta u zdravstvu FBiH” koji se održavaju u Sarajevu 15. i 16. decembra. Dvodnevna manifestacija uz brojne sadržaje nudi obuke za koordinatore kvaliteta u zdravstvenim ustanovama i za ovlaštene ocjenjivače kvaliteta AKAZ-a.

Kroz veliki okrugli stol koji će okupiti predstavnike agencija za poboljšanje kvaliteta i akreditaciju zdravstvenih ustanova iz regiona ovogodišnji ”Dani kvaliteta” poseban fokus stavljaju i na regionalnu saradnju.

“Govorićemo danas o tome šta nas povezuje, gdje se razlikujemo, kako sarađivati i šta možemo naučiti jedni od drugih. Prvi dan manifestacije više od 150 učesnika imaće priliku da kroz interaktivnu radionicu usvoji znanja i vještine koje će pomoći koordinatoru kvaliteta u toku procesa uspostavljanja i održavanja sistema kvaliteta te da bolje shvate svoje ulogu i zadatke.

Ovo je prilika da se i ojača i učvrsti komunikacija koordinatora kvaliteta sa Agencijom. Pripremili smo radionicu za ovlaštene ocjenjivače kvaliteta kako bi podržali da što bolje i učinkovitije obavljaju svoje zadatke u skladu sa zakonskim okvirima i očekivanjima menadžmenta i zaposlenika zdravstvene ustanove, pacijenata, javnosti i naravno AKAZ-a”, kazao je dr. Ahmed Novo, direktor Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu FBiH (AKAZ).

“Drugi dan će bitiviše revijalnog karaktera, dan kada će se polaznicima radionica pridružiti brojni gosti,njihoko 150, među kojima i direktori zdravstvenih ustanova kao jedni odnajvažnijih čimbenika u procesu poboljšanja kvaliteta zdravstvenih usluga.

Pozvali smo i partnere iz UN agencija i druge organizacije te goste: ministarstva zdravstva, zavoda za javno zdravstvo i zdravstveno osiguranje kako bi im prezentirali relizaciju naših aktivnosti u 2016. godini i naša planove za naredni period. Ovo je također, sjajna prilika da se bolje upoznamo i učvrstimo našu suradnju”, dodaje dr. Novo ističući kako će će i ovogodišnji ”Dani kvaliteta u zdravstvu u FBiH” biti prilika da se dodijele priznanja i zahvala zaslužnim institucijama i pojedincima za proteklu godinu.

Ovogodišnji “Dani kvaliteta u zdravstvu FBiH” su i u znaku regionalne saradnje s obzirom da je jedan odcentralnih događaja i veliki okrugli stol na kojem će se okupiti predstavnici agencija za poboljšanje kvaliteta i akreditaciju zdravstvenih ustanova iz regiona kako bi razgovarali o ostvarenim rezultatima i izazovima koji stoje pred agencijama u regionu.

“S obzirom da agencije za poboljšanje kvaliteta u regionu uspješno sarađuju i razmjenjuju iskustva i pozitivne prakse, odlučili smo se ove godine organizirati veliki okrugli stol na kojem ćemo svi na jednom mjestu predložiti još bolje moguće načine saradnje kao i unaprijediti saradnju kolegica i kolega iz regiona u cilju jačanja i boljeg poziciniranja naših agencija u sistemima zdravstvene zaštite”, kaže dr. Novo dodajući kako će prisutni direktori agencija iz regiona: iz Hrvatske, Srbije, Makedonije i oba direktora iz BiH: iz FBiH i RS nakon okruglog stola na kojem će, uz potvrđivanje odlične saradnje, razmijeniti ideje i pozitivne prakse potpisati zajedničku Izjavu.