Počeli pregovori o izmjeni Sporazuma o stabiliziciji i pridruživanju

BiH

evropska komisija

Tehnički pregovori o izmjeni Sporazuma o stabiliziciji i pridruživanju počeli su danas u Generalnom direktoratu za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Evropske komisije.

Razgovori se vode iza zatvorenih vrata i, kako se očekuje, trajaće nekoliko dana. Cilj je što prije postići dogovor o izmjeni dijela sporazuma koji se odnosi na tradicionalnu trgovinu, a u svjetlu činjenice da je u međuvremenu od parafiranja Sporazuma Hrvatska postala evropska članica.

Nezvanično se saznaje da je bh. strana u Brisel stigla s namjerom da od Evropske komisije dobije mogućnost faznog prilagođavanja novim uvjetima trgovine, sada sa cijelom EU, koji bi, vjeruje se, bili podnošljiviji bh. ekonomiji i izvozu na zajedničko evropsko tržište. Sličan zahtjev evropskom vrhu su nedavno uputili i najviši zvaničnici zemlje, tražeći više razumijevanja za bh. specifičnosti.

Zbog neprilagođavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU, BiH je od početka ove godine ostala bez povlastice u trgovini s EU, koje bi se, obećavaju u Evropskoj komisiji, trebale vratiti kada se ispuni ova preuzeta obaveza, koja je ujedno jedan od ključnih preduvjeta za podnošenje kredibilne aplikacije za evropsko članstvo.