Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počeli razgovori o Budžetu FBiH za 2018. godinu: Može li biti dogovora?

novalic -razgovori o budzetu
FOTO: I. Kralj

U Sarajevu je u toku sastanak na kome bi trebalo da bude postignut dogovor o ovogodišnjem Budžetu Federacije BiH. Najavljeno je da će sastanku prisustvovati predstavnici Vlade FBiH, Parlamenta Federacije, te stranaka koje čine parlamentarnu većinu u Federaciji BiH. Ne prisustvuju predstavnici DF-a i SDP-a.

Reporter BHRT-a vidio je dolazak u zgradu Parlamenta Federacije predstavnika Vlade FBiH, premijera Fadila Novalića, ministrice finansija Ljerke Milićević, te ministra rada i socijalne politike Veska Drljače.

Šanse za postizanje dogovora su veće nakon što danas Hrvatski narodni sabor nije preporučio predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari da raspusti Parlament FBiH, oba njegova doma.

Tokom današnjeg poslijepodneva trebalo bi da o budžetu razgovaraju i predstavnici SDA i HDZ-a, nakon što je iz SBB-a saopćeno kako oba stranka neće prisustvovati razgovorima o Budžetu Federacije BiH.

Međutim, u zdanje Parlamenta Federacije stigao je poslanik SBB-a u Parlamentu FBiH Nasir Beganović, pa je vjerovatno da će i ova stranka, suprotno najavama, razgovarati o Budžetu FBiH za 2018. godinu.

Na današnjem sastanku ne priststvuju predstavnici DF koji nisu nisu pozvani, kaze Dženan Đonlagić (DF) a kako nam je rekao, ni SDP a nema na sastanku:

“Dakle sastanak koalicionih partnera, bez opozicije”, smatra Đonlagić.

Đonlagić kažekako se današnji sastanak ne može zvati kolegijumom domova jer nema opozicije, već je riječ o sastanku koalicionih partnera, jer je za kolegij potrebno prisustvo šefova klubova koji uključuju i opoziciju.

Sastanak je zatvoren za javnost, očekuje se da će se po završetku, akteri obratiti novinarima.

Ovaj susret predstavnika Vlade i kolegija oba doma Federalnog parlamenta drugi je pokušaj približavanja stavova kako bi eventualno bio otklonjen zastoj u radu Parlamenta, nastao prije Nove godine.

Učesnici su se sastali i protekle sedmice, ali su se i razišli bez konkretnog dogovora te naredni susret najavili za danas.

Budžet FBiH za 2018. predložila je na vrijeme Federalna vlada, ali taj najvažniji finansijski akt ne može postati operativan dok ga ne odobre oba doma u Parlamentu.

Sjednica Predstavničkog doma održana je u tom cilju prije Nove godine, ali je zbog određenih političkih nesuglasica parlamentarnih stranaka, prekinuta bez ishoda, dok se Dom naroda nije ni sastao od tada.

Tako je Federacija BiH ušla u 2018. godinu bez budžeta potvrđenog u Parlamentu.