oko 3.000 doza

Počelo cijepljenje u Brčkom, spreman prostor za masovnu imunizaciju

Anđa Nikolić, voditeljica Pododjela za javno zdravstvo, naglasila je kako je epidemiološka situacija u Brčkom trenutno nestabilna, s tendencijom pogoršanja

Cijepljenje u Brčkom službeno je počelo u srijedu cijepljenjem zdravstvenih radnika koji su prvi po prioritetu cijepljenja.

Masovna imunizacija stanovništva bit će realizirana u prostoru Omladinskog centra, koji je naredbom Stožera za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta izuzet za ove potrebe, izvijestili su iz Ureda gradonačelnika.

Nakon obilaska uređenog prostora za cijepljenje gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić rekao je da sve djeluje fascinirajuće te da će građani imati odlične uvjete.

– U ovom trenutku imamo oko 3.000 doza i proces cijepljenja je krenuo danas, od zdravstvenih radnika. Bit će nastavljen u skladu s Planom cijepljenja koji je usvojio Stožer za zaštitu i spašavanje na prijedlog Pododjela za javno zdravstvo – kazao je Kadrić.

Dodao je kako očekuje da će krenuti masovno cijepljenje stanovništva te da će sukcesivno pristizati nove količine cjepiva za Distrikt.

– Već 22. travnja očekujemo novu isporuku od 1.800 cjepiva iz programa Covax za koji smo izvršili uplatu jer smo 32.000 cjepiva već platili. Očekujemo da je za Distrikt dovoljno ukupno još 50.000 doza za koje se borimo i tražimo načine kako da ih osiguramo – istaknuo je gradonačelnik.

Građanima će na raspolaganju biti besplatan broj telefona na koji će se moći prijaviti za cijepljenje, a bit će pozivani prema planu i prioritetu.

Anđa Nikolić, voditeljica Pododjela za javno zdravstvo, naglasila je kako je epidemiološka situacija u Brčkom trenutno nestabilna, s tendencijom pogoršanja.

– Svaki dan imamo između 80 i 100 novooboljelih. Imamo priličan broj zaraženih prosvjetnih radnika tako da je i u školama situacija prilično nestabilna. Sutra je krizni stožer u zdravstvu kada ćemo ponovo razmotriti situaciju i predložiti određene mjere Stožeru za zaštitu i spašavanje – ustvrdila je Nikolić.

Govoreći o cijepljenju, kazala je da Brčko trenutno na raspolaganju ima Phizerovo cjepivo.

– Dobili smo AstraZenecu i kinesku, ali za ta dva cjepiva nismo još dobili iz Agencije za lijekove potvrdu kontrole kvalitete i s njima nismo još uvijek krenuli. S Phizerovom smo krenuli i sljedećeg tjedna idemo u masovnije cijepljenje stanovništva. Svi će se moći prijaviti na besplatan broj koji treba da se stavi u funkciju i onda ćemo ići po prioritetnim skupinama. Cijepljenje u domovima za stare će se vršiti na licu mjesta – istaknula je Nikolić.

Cijepljenje u Brčkom provodi Javna zdravstvena ustanova, a Pododjel za javno zdravstvo vrši nadzor. Cijela akcija se provodi u suradnji s Crvenim križem.