Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pomozi.ba

Počelo izmještanje migranata sa autobuske stanice u Tuzli

migranti tuzla pomozi ba (1)

Svi migranti smješteni u tom objektu moraju imati uredan bijeli karton i potvrdu ljekara o zdravstvenom stanju.

 

Prvi migranti koji se trenutno nalaze na glavnoj autobuskoj stanici u Tuzli smješteni su u objekat nedaleko od grada, gdje mogu dobiti ljekarsku pomoć, smještaj na toplom i hranu.

Aktivnosti oko smještaja su počele kasno sinoć, trenutno ih je tu sedam, a kapaciteti objekta su za 60 osoba.

Svi migranti smješteni u tom objektu moraju imati uredan bijeli karton i potvrdu ljekara o zdravstvenom stanju.

Dužina boravka ovisit će o mogućnostima i potrebama.

“Za početak, prioritet su nam osobe sa zdravstvenim problemima, a plan je da postepeno popunjavamo kapacitete motela narednih dana. Obzirom da ovo nije nešto što radimo svaki dan, svjesni smo da će biti sitnih problema u startu, ali u cijelu priču smo ušli iskrenog srca i sa namjerom da sklonimo koliko god možemo ljudi sa ulice, tako da vjerujemo da će sve doći na svoje vrlo brzo, stoji u objavi humanitarne organizacije Pomozi.ba.

“Procedura kod prijema je da svi migranti moraju biti uredno prijavljeni tj. da imaju bijeli karton i da su pregledani od strane DRC (Danish Refugee Council), a smještajem se uistinu moramo pohvaliti.

Kao što smo ranije naveli, ovdje je svaka pomoć dobro došla. U sve ovo smo krenuli bez ikakvog budžeta za ovu svrhu i bez finansiranja od bilo koje međunarodne organizacije. Međutim, već nam se nudi pomoć sa par strana i opet ćemo se zahvaliti prijateljima iz “20 kruna za čovjeka” koji su odmah prepoznali našu dobru namjeru i uplatili sredstva za dvije kirije, a nećemo zaboraviti ni donaciju 30 dvospratnih kreveta koji su došli od Evropske Unije.
Također, ogromnu podršku smo dobili od strane kako domaćih tako i međunarodnih volontera i od srca im se zahvaljujemo na podršci koja nam je bili više nego potrebna, pogotovo u ovoj početnoj fazi”, kažu iz Pomozi.ba.