Počelo novo suđenje banjalučkim inspektorima za dilanje droge (FOTO)

BiH

srdjan radulovic
Srđan Radulović

Na početku ponovljenog suđenja banjalučkim inspektorima optuženim za trgovinu narkoticima, došlo je do rasprave optuženog Ognjena Stijaka i sudija banjalučkog Okružnog suda.

Stijak je tražio da mu se objasni zašto mu se uopšte sudi, ako je već odslužio ranije izrečenu kaznu.

“Nije mi jasno šta ja radim ovdje, ne razumijem ovaj postupak. Odslužio samo svoju kaznu”, rekao je Stijak.

Predsjednica Sudskog vijeća Snježana Kudrić je uputila optuženog da takve stvari razjasni s advokatom.

Zatim je Stijak tražio da mu se pojasni ko će platiti troškove njegovog dolaska, dodavši kako je sud pogriješio osudivši ga u prethodnom postupku.

Marija Aničić-Zgonjanin, članica vijeća i predsjednica Okružnog suda Banjaluka, istakla je da je jedino viša sudska instanca mjerodavna da odlučuje o greškama suda.

“Kada ste Vi, kao pripadnik policije obavljali svoj posao, mnogi ljudi i njihove porodice su smatrali da ste ih oštetili svojim postupanjem i odlukama. Nije mi jasno da neko ko zna pravo, govori tako kao vi”, istakla je Aničić-Zgonjanin.

Stijak je optužen sa Srđanom Radulovićem da su od kraja 2010. do oktobra 2013. godine, prodali veće količine marihuane i heroina na području banjalučke regije.

Prema optužnici, Stijak i Radulović prodali su oko osam kilograma heroina i 6,7 kilograma marihuane, te zaradili oko 117.000 maraka.

Ognjen Stijak

Radulović i Stijak su u martu 2016. pravosnažno osuđeni na ukupno 16 godina i pet mjeseci zatvora. Radulović je osuđen na 11 godina, a Stijak na pet i po godina zatvora.

Ustavni sud BiH je u martu ove godine ukinuo pravosnažne presude Stijaku i Raduloviću.

U obrazloženju, između ostalog, stoji kako je presuda Vrhovnog suda Republike Srpske zasnovana na nezakonitim dokazima, odnosno saslušanjima svjedoka Slavka Đurića, bivšeg službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Gorana Bošnjaka.

Nastavak suđenja zakazan je za 3. septembar.