Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sud bih

Počelo obnovljeno suđenje Sakibu Mahmuljinu

Sakib-Mahmuljin – Birn

Tužilac Mladen Vukojičić je rekao da nema novih dokaznih prijedloga u ovom postupku, i da su nesporni dosadašnji iskazi svjedoka i vještaka

Pred Apelacionim vijeća Suda Bosne i Hercegovine počeo je obnovljeni postupak protiv Sakiba Mahmuljina, nakon što je poništena prvostepena presuda kojom je bio osuđen na deset godina zatvora, jer nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića 1995. godine.

Apelaciono vijeće Suda BiH donijelo je odluku da prihvata sve dokaze koji su izneseni pred Prvostepenim vijećem, dok će se reprodukovati iskazi nekih od svjedoka Tužilaštva i Odbrane.

Hilmo Vučinić, predsjedavajući Apelacionog vijeća Suda BiH, kazao je da će se reprodukovati iskazi pet svjedoka Tužilaštva, za šta će, prema njegovim riječima, biti potrebno više od 16 radnih sati, odnosno pet ročišta.

Apelaciono vijeće je prihvatilo reprodukovanje svjedočenja tri svjedoka Odbrane, za šta će biti potrebno oko sedam sati ili tri ročišta.

Tužilac Mladen Vukojičić je rekao da nema novih dokaznih prijedloga u ovom postupku, i da su nesporni dosadašnji iskazi svjedoka i vještaka.

“Ponuđeno je dovoljno dokaza da je optuženi mogao da zna da su pripadnici odreda ‘El-Mudžahidin’ počinili krivična djela, a da nije preduzeo ništa da bi ih spriječio”, kazao je tužilac Vukojičić.

Ni Odbrana, prema riječima braniteljice Vasvije Vidović, neće imati novih dokaza, ali da se protive reprodukovanju iskaza određenih svjedoka.

“Iskazi svjedoka Milorada Panića i vještaka Martina Frančeševića ni na koji način se ne mogu dovesti u vezu sa ukidajućim dijelom presude. Vještak je imao ograničeno obrazloženje za zarobljene”, rekla je braniteljica Vidović.

Apelaciono vijeće, iako je to Tužilaštvo BiH predlagalo, nije prihvatilo reprodukovanje ovih iskaza.

Sud BiH je u prvostepenom postupku proglasio Sakiba Mahmuljina krivim i osudio na deset godina zatvora jer nije spriječio i kaznio zločine koje su počinili pripadnici Odreda “El-Mudžahidin”, jedinice iz sastava Trećeg korpusa, kojima je bio direktno nadređen. On je osuđen za zločine nad zarobljenicima, civilima i ranjenicima. Prvostepenom presudom je utvrđeno da su pripadnici Odreda, u okviru akcija “Proljeće 95” i “Farz”, počinili ubistva 53 zarobljena pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), te nečovječno postupali prema njima i nekoliko civila. Odlukom Apelacionog vijeća 10. novembra je poništena prvostepena presuda.

Suđenje se nastavlja 7. decembra.