Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počelo savjetovanje o pokretanju zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije

savjetovanje o reviziji tuzbe10

Savjetovanje o tome da li će biti pokrenut zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu počelo je danas iza 15 sati u sarajevskoj Vijećnici, a organizatori su Fondacija “Pravda za Bosnu i Hercegovinu“ i Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, a pod pokroviteljstvom Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Na savjetovanje je došao veliki broj eksperata iz oblasti prava, zvaničnika iz institucija BiH i nevladinih organizacija. Među onima koji su se odazvali pozivu su reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, Ejub Ganić, Beriz Belkić, Mirko Pejanović, Vasvija Vidović, Halid Genjac, Asim Crnalić, Željko Komšić…

Upravo je Komšić, lider Demokratske fronte i nekadašnji član Predsjedništva BiH, bio jedan od rijetkih koji je bio raspoložen da se pred početak savjetovanja obrati javnosti.

“Mislim da je gospodin Izetbegović već donio odluku i ovaj sastanak na koji smo pozvani je jedna vrsta pokušaja da se raspodijeli teret odgovornosti te odluke. Šta god da bude, odluka nije lagana. Ona je takve vrste da u ovoj situaciji ne možete izaći sa bilo kakvom vrstom političke pobjede. Moj utisak je da je Izetbegović donio odluku da se ide u reviziju, ali vidjećemo, i po meni se nakon toga otvaraju dva pitanja. Treba politički odgovoriti na krizu koja će uslijediti nakon toga u BiH i u regiji, ne treba zaboraviti da idu izbori u Srbiji i valja će narodu onda odgovoriti šta ako sud odbije taj zahtjev s obzirom na sve što smo imali priliku čuti od pravnih stručnjaka“, rekao je Komšić, te dodao da je BiH dokaze imala i prije deset godina, ali da oni nisu previše značili u političko-pravnoj igri koja se odvijala oko Međunarodnog suda pravde u Hagu.

Mogućnost revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije izazvala je jednu vrstu političke krize u institucijama BiH, jer predstavnici srpskog naroda osporavaju legitimitet Sakiba Softića, agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu u predmetu tužbe, i smatraju da nema novih dokaza za podnošenje zahtjeva za reviziju.

U četvrtak je otkazana sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, jer se na njoj nisu pojavili poslanici političkih partija iz RS-a, ističući da se sjednica na treba održati sve dok Predsjedništvo BiH ne donese odluku po pitanju podnošenja zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije.

Bosna i Hercegovina je 1993. godine podnijela tužbu protiv Savezne Republike Jugoslavije (kasnije Srbija i Crna Gora) pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Ona je prihvaćena 1996. godine po jednoj tački kојa sе odnosi na kršenja Kоnvеnciје о sprečavanju i kažnjavanju zločina gеnоcida, kојu је usvојila Gеnеralna skupština Ujedinjenih nacija 9. dеcеmbra 1948. godine.

Presuda je donesena 26. februara 2007. godine i predstavlja značajan međunarodni pravni sudski akt, jer je najviši sud UN-a definisao pokolj nad Bošnjacima u Srebrenici kao genocid. Međutim, presuda za genocid ne smatra odgovornom Srbiju i odbacuje zahtjev za isplatu finansijske odštete, ali je smatra odgovornom jer je propustila spriječiti zločin i kazniti počinitelje.