Počelo suđenje Saši Ćurguzu za zločine u Bihaću

BiH

sasa curguz

Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodne riječi Tužilaštva BiH počelo je suđenje Saši Ćurguzu za zločine počinjene u ljeto 1992. protiv bošnjačkog stanovništva na području Bihaća.

Prema optužnici, Ćurguz je, kao pripadnik Izviđačkog voda 15. bihaćke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), u ljeto 1992. godine učestvovao u progonu, mučenjima i ubistvima bošnjačkog stanovništva na širem području Bihaća.

Kako se navodi u optužnici, Ćurguz je 13. juna 1992. godine došao u krug “IMT Traktorskog servisa” Ripač, u kojem su bila 46-orica zarobljenih muškaraca bošnjačke nacionalnosti i gdje je, zajedno s drugim pripadnicima VRS-a, neke od njih tukao i maltretirao.

Neutvrđenog dana u ljeto 1992. godine, prema navodima optužnice, Ćurguz i drugi pripadnici VRS-a, predvođeni Ratkom Mihajlovićem, došli su u “IMT Traktorski servis” u Ripaču i grupu od 11 zarobljenika odveli na lokalitet Hrgar, u blizini prirodne jame zvane Bezdan.

Prema Tužilaštvu BiH, svih 11 zatvorenika je ubijeno pucanjem iz vatrenog oružja i bačeno u jamu. “Saša Ćurguz je lišio života trojicu pucajući u njih”, kazao je tužilac Emir Neradin.

Iz masovne grobnice u jami “Bezdan-Hrgar”, prema optužnici, 1997. godine ekshumirani su posmrtni ostaci 83 osobe, od kojih je identifikovano njih 65.

Neradin je rekao da namjerava dokazati navode optužnice izvođenjem seta materijalnih dokaza, kao i saslušanjem 26 svjedoka i tri vještaka.

– Odbrana koristi pravo da ne iznosi uvodnu riječ u ovoj fazi postupka – kazala je Anja Loga, braniteljica optuženog Ćurguza.

Prvi svjedoci Tužilaštva BiH bit će saslušani 14. aprila, javio je BIRN-Justice Report.

Za ubistvo 11 zarobljenika iz Ripača, pred Sudom BiH u toku je suđenje Željku Stanareviću, nekadašnjem vojnom policajcu 15. lake pješadijske brigade VRS-a.