Sud BiH

Počelo suđenje Mektiću: Vatrogasci umjesto čizama dobili predavanja

dragan-mektic-sud

Prema navodima iz optužnice, svaka vatrogasna jedinica je tada dobila po 18 kompleta vatrogasne odjeće: rukavice, kaciga, opasač, naprtnjača, megafon i po 27 komada metlarica. Čizme nisu dobili

U Sudu Bosne i Hercegovine u četvrtak, 4. maja, čitanjem optužnice je počelo suđenje bivšem ministru sigurnosti BiH Draganu Mektiću i još trojici službenika ovog ministarstva. Oni se terete zbog zloupotrebe položaja i korupcije u provedbi jednog od projekata kojeg finansira Evropska unija, piše Radio Slobodna Evropa.

Projekat je vrijedan oko 198.500 eura, a realizovan je u periodu od 2015. do 2017. godine.

Tužiteljstvo će u potpunosti dokazati počinjena djela

Tužiteljica državnog Tužilaštva Vedrana Mijović 90 minuta je čitala devet tački optužnice, te dodala kako će tokom postupka predočiti 140 materijalnih dokaza i pozvati 31 svjedoka.

“Tužilaštvo BiH će u potpunosti dokazati da su optuženi počinili krivična djela za koja su optuženi”, rekla je Mijović tokom ročišta.

Ona je dodala kako je zbog javnosti dužna predočiti svaki dio optužnice kako se ne bi nastavila polemika da je posrijedi kako je navela “teorija zavjera”.

Odbrane optuženih nisu željele iznositi uvodne riječi.

Nožica: Optužnica ne sadrži niti jedan dokaz

Advokatica prvooptuženog Dragana Mektića, Senka Nožica rekla je kako nije razumjela optužnicu.

“Optužnica ne sadrži niti jedan dokaz za djela koja se mom branjeniku stavljaju na teret, stoga mislim da ćemo se lako braniti”, rekla je Nožica tokom suđenja.

Još jednom je napomenula da je optužnica zasnovana na trošenju donatorskih sredstava, a ne budžetskih, te da nigdje nije priložen izvještaj stručnjaka finansijske struke, kao ni revizorski izvještaj koji je radila Delegacija Evropske unije u BiH, a koja je donirala novac.

“Mislim da je Tužilaštvo požurilo da optuži ovog čovjeka (op.a. Dragana Mektića) iz samo njima znanih razloga”, rekla je Nožica.

I odbrane ostalih optuženih rekle su da je optužnica puna manjkavosti i da će pobijati sve navode iz nje.

Ukupna pričinjena šteta oko 122.000 eura

Ministarstvo sigurnosti BiH je projekat EU provodilo u saradnji sa Institutom za zaštitu od požara i eksplozija iz Sarajeva (INZA).

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu 30. decembra 2019. godine protiv Dragana Mektića, Igora Golijanina, šefa kabineta ministra, Samira Agića, pomoćnika ministra u Sektoru za zaštitu i spašavanje i Edina Garaplije, vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija – INZA d.o.o. Sarajevo.

U optužnici se navodi da su optuženi u okviru realizacije Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva između Bosne i Hercegovine i Republike Crne Gore, kao odgovorna lica, iskoristili svoj službeni položaj i ovlaštenja i time pribavili korist sebi i drugome.

Državno tužilaštvo smatra da je prilikom potrošnje novca došlo do zloupotrebe, jer nabavljena oprema nije odgovarala zahtjevima i potrebama vatrogasaca

Prema navodima Tužilaštva BiH, ukupna pričinjena šteta iznosi oko 122.000 eura.

Ugovor o grantu između Evropske unije i Ministarstva sigurnosti BiH, koji tretira pitanje Projekta prekogranične saradnje između Bosne i Hercegovine i Crne Gore u oblasti zaštite od požara potpisan je 8. decembra 2014. godine.

U šta je potrošen novac?

Federalna uprava Civilne zaštite je predložila, da u ovaj projekt, ispred Federacije BiH, budu uključeni Grad Mostar i Opština Konjic, Jablanica, Stolac i Ravno.

Projekt je trebao trajati 24 mjeseca, a, između ostalog, trebala je biti izvršena nabavka opreme za zaštitu od požara, zajednički treninzi za profesionalne spasioce, radionice za pripadnike opštinskih službi zaštite i spašavanja, te zajedničke pokazne vježbe.

Krajem maja i početkom juna u Kolašinu u Crnoj Gori je održana obuka pripadnika vatrogasnih jedinica za gašenje šumskih požara kojoj je prisustvovalo 10 vatrogasaca iz Federacije BiH.

Prema navodima optužnice, u koju je Radio Slobodna Evropa (RSE) imao uvid, prije pokretanja javne nabavke, Federalna uprava Civilne zaštite je dostavila Ministarstvu sigurnosti BiH svoje potrebe za nabavkom vatrogasnih uniformi i vatrogasnih cipela.

Prije toga su predstavnici opština Konjic, Jablanica, Stolac i Ravno i Grada Mostara dostavili Federalnoj upravi detaljne podatke o konfekcijskim brojevima košulja, pantalona i jakni, odnosno uniformi, te brojeve čizama, za ukupno 85 vatrogasaca. Svaka opština je navela po 17 vatrogasaca imenom i prezimenom, sa konfekcijskim brojevima uniformi i čizama koje nose.

Roba je isporučena u avgustu 2017. vatrogascima Trebinja, Mostara, Stoca, Konjica, Bileće, Gacka, Čajniča, Foče, Jablanice i Ravnog.

Prema navodima iz optužnice, svaka vatrogasna jedinica je tada dobila po 18 kompleta vatrogasne odjeće: rukavice, kaciga, opasač, naprtnjača, megafon i po 27 komada metlarica. Čizme nisu dobili.

Prema navodima Tužilaštva BiH, donirani novac je potrošen na seminare, konferencije, promotivne i ostale aktivnosti, a manji na vatrogasnu opremu.

Optuženi se izjasnili da nisu krivi

Svi optuženi su se pred Sudom Bosne i Hercegovine 5. marta izjasnili da nisu krivi.

Iz Delegacije EU u BiH su za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekli kako ne mogu komentarisati procese koji su u toku u Tužilaštvu BiH.

Dragan Mektić, sada poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, za RSE je o optužnici rekao da se radi o osveti, te nepotizmu u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, prozivajući glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH Gordanu Tadić.

“Potpuno sam bio svjestan da su prevrnuli hiljadu stvari ne bi li se meni osvetili. Uhvatili su se jedne stvari koja je čista nebuloza, jednog projekta koji je doniran od strane Evropske unije i koji je realizovan. Reviziju je poslije izvršila nezavisna revizorska kuća koju je angažovala Evropska unija i koja je dala pozitivan izvještaj”, kazao je Mektić u izjavi za RSE u januaru.

Glavna tužiteljica BiH tražila zaštitu od Mektića

Glavna tužiteljica državnog Tužilaštva Gordana Tadić je sredinom 2017. godine zatražila od Vijeća ministara BiH i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH da preduzmu sve potrebne mjere kako bi je zaštitili od ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.

Prethodno je Mektić 29. augusta 2017. godine na konferenciji za novinare ocijenio da glavna tužiteljica Gordana Tadić „podiže optužnice protiv svakoga ko kritikuje rad Tužilaštva BiH“.

Tadić je nakon toga kazala kako je Mektić naveo niz neistina, zbog čega će biti pozvan u Tužilaštvo BiH i to u svojstvu osumnjičenog.

„Pritisci koji se vrše na rad Tužilaštva su neprimjereni i o tome ću obavijestiti VSTV i Predsjedništvo BiH, jer smatram da se ovim vrši podrivanje ustavnog poretka BiH i veoma mi je jasno zašto do sada niti jedan glavni tužilac nije izdržao na funkciji do kraja mandata“, izjavila je tada Tadić, napominjući kako se u Tužilaštvu BiH nalazi nekoliko predmeta protiv Dragana Mektića.

Navode optužnice bh. tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 31 svjedoka i prilaganjem 140 materijalnih dokaza.

Naredno ročište zakazano je 18.juna u 13 sati, kada će biti saslušan prvi svjedok Tužilaštva BIH.