Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sud bih

Suđenje u predmetu “Respiratori”, Odbrana tražila da se ne čita optužnica

Novalic-Solak-Hodzic

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem

Glavni pretres u predmetu “Fadil Novalić i drugi” počeo je danas na Sudu BiH. Sudsko vijeće u ovom slučaju čine sudije Braco Stupar, Branko Perić i predsjedavajuća Vijeća Džemila Begović.

Na početku ročišta prvo je bilo planirano čitanje optužnice. Odbrana je tražila da se odmah krene sa uvodnim riječima bez čitanja optužnice kako bi se skratio proces. Ipak, tome se usprotivilo Tužilaštvo koje je insistiralo da se optužnica po zakonu pročita, a Sud je na to pristao.

Sutkinja Begović je odlučila da se optužnica čitati, te je je tužitelj u ovom predmetu Mirza Hukeljić počeo sa čitanjem optužnice.

Na prethodnom ročištu za izjašnjenje o krivnji u ovom predmetu, poznatom i kao slučaj “Respiratori”, optuženi Fadil Novalić, federalni premijer, Fahrudin Solak, bivši direktor Federalne uprave Civilne zaštite, Fikret Hodžić, optužena pravna osoba „F.H. Srebrena malina“ d.o.o. Sućeska – Bostahovine, i Jelka Milićević, zamjenica federalnog premijera, izjasnili su se da nisu krivi za nabavku 100 respiratora u vrijednosti 10.530.000 KM i zaštitne opreme u vrijednosti 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv virusa korona.

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Oni su optuženi i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićević se tereti za nesavjestan rad u službi.