Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

advokatica pred sudom

Počelo suđenje Vasviji Vidović: “Gurnula torbu da u nju Debevec ubaci telefon”

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Vidović je, svjesna svojih protupravnih radnji i htijući to, s ciljem da u predmetnom krivičnom postupku znatno oteža dokazivanje navedenih krivičnih djela pred Sudom BiH, preuzela telefon marke Samsung nakon što ga je Debevec izvadio iz torbe koju je držao kod sebe

Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Odbrane, počelo je suđenje advokatici Vasviji Vidović koja se tereti za sprečavanje dokazivanja.

Prema optužnici koju je pročitao tužilac Feđa Fejzagić, Vidović je 18. decembra 2023. pristupila u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), nakon što ju je kao advokaticu pozvao Ranko Debevec, koji je uhapšen toga dana u svojstvu osumnjičenog lica.

Tada mu je, kako se navodi, omogućeno da nasamo komunicira s Vidović, bez prisustva policijskih službenika u posebnoj prostoriji SIPA-e.

Preuzimanje telefona

Kako se navodi u optužnici, Vidović je, svjesna svojih protupravnih radnji i htijući to, s ciljem da u predmetnom krivičnom postupku znatno oteža dokazivanje navedenih krivičnih djela pred Sudom BiH, preuzela telefon marke Samsung nakon što ga je Debevec izvadio iz torbe koju je držao kod sebe.

Vidović se tereti da je svjesna i znajući da navedeni mobilni telefon treba biti privremeno oduzet po naredbi Suda BiH i da služi dokazivanju u krivičnom postupku protiv Debevca, preuzela telefon na način da je uzela svoju torbu sa stola te je pomjerila prema Debevcu, koji je telefon ubacio u torbu, da bi potom optužena Vidović torbu vratila na mjesto odakle ju je uzela.

Tužilac Fejzagić je najavio da će Tužilaštvo saslušanjem pet policijskih službenika SIPA-e i ulaganjem 15 materijalnih dokaza dokazati da je optužena počinila radnje koje joj se stavljaju na teret.

Braniteljica Senka Nožica je kazala da je cijeli postupak započeo tako što je glavni državni tužilac Milanko Kajganić podizanje optužnice najavio na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) što, prema mišljenju Odbrane, predstavlja nepoštovanje standarda u skladu s kojima bi se trebalo postupati prema uglednom advokatu.

Kako je izjavila Nožica, ovakva najava optužnice je dovela do sumnje u pristrasnost postupka.

Dodala je da optužnica nije trebala biti ni podignuta jer ne sadrži bitne elemente krivičnog djela, te kazala da će Odbrana dokazati da optužena Vidović nije kriva, javlja BIRN.