Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počelo suđenje za zločine u Prijedoru

masovna grobnica
Ilustracija

Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodne riječi Tužilaštva BiH počelo je suđenje dvojici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) za zločine počinjene u ljeto 1992. godine na području Prijedora.

Boro Milojica i Želislav Rivić, bivši pripadnici Šestog ljubijskog bataljona 43. prijedorske brigade VRS-a, optuženi su za ubistva 19 civila bošnjačke, hrvatske i romske nacionalnosti počinjena u junu i julu 1992. godine.

Prema optužnici, Milojica se tereti da je tokom jula 1992. godine u mjestu Hambarine (općina Prijedor) ubio tri civila bošnjačke nacionalnosti – Sameda Velibašića, Mehmeda Mulalića i Ramu Čelića.

“Tokom jula 1992., u mjestu Volarić, za vrijeme dok je devet civila romske nacionalnosti kopalo jamu u koju su trebali zakopati 12 ubijenih civila, pored njih se zaustavilo vozilo iz kojeg su izašli Milojica i Pero Đurić te su pucajući ubili sve civile romske nacionalnosti”, rekao je tužilac Sedin Idrizović.

Kako stoji u optužnici, Milojica i Rivić se terete da su u istom vremenskom periodu, u blizini punkta u Hambarinama, ubili pet civila bošnjačke nacionalnosti.

Prema optužnici, Milojica je nakon toga kazao: “Od jednog metka padoše dvojica.”

“Idućeg dana Milojica je ubio još jednog civila koji je namjeravao proći punkt kako bi otišao zubaru. Nakon toga je Milojica prišao do tijela ubijenog i uzeo novac koji je dao prisutnom stražaru”, naveo je Idrizović.

Milojica i Rivić su također optuženi da su u junu 1992. godine, u mjestu Ravska ubili civila hrvatske nacionalnosti Dragana Begića.

Tužitelj Idrizović je u uvodnim riječima napomenuo da će saslušanjem svjedoka dokazati da su optuženi počinili djela za koja se terete i biti proglašeni krivima.

Odbrane u ovoj fazi postupka nisu iznosile uvodnu riječ.

Prva dva svjedoka Optužbe bit će saslušani 23. augusta.