Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počelo uređenje Partizanskog spomen-obilježja u Mostaru (FOTO)

BiH

partizansko groblje u mostaru (1)

Jutros je po naređenju gradskog poglavarstva Mostara u ranim jutarnjim satima započelo uređenje nadaleko poznatog Partizanskog spomen-obilježja, koje je godinama zapušteno i izloženo vandalizmima, javlja Anadolu Agency (AA).

Djelatnici JP Parkovi i JP Komos od ranih jutarnjih sati rade na čišćenju platoa ispred partizanskog groblja i samog kompleksa, a kako doznaje reporter AA, nalog je izdat za čišćenje kompletnog kompleksa i platoa ispred jednog od nekada najljepših spomenika u bivšoj Jugoslaviji.

Članovi nadzornog odbora koje smo zatekli na mjestu radova ističu kako je riječ o uklanjanju samonikle vegetacije, te da će ovaj projekt čišćenja zbog izuzetno loše slike potrajati nekoliko dana.

Partizansko spomen-obilježje u Mostaru, koje je 2006. godine proglašeno nacionalnim spomenikom BiH i koje kao takva građevina spada pod direktne ingerencije države, godinama je tema brojnih medija zbog teške situacije u kojoj se nalazi.

Spomenik je podignut poginulim borcima antifašističkog rata, a projekt je uradio arhitekta Bogdan Bogdanović 1959. godine.

Ovaj spomenik je poslije rata u BiH 1992.-1995. već jednom bio obnovljen, međutim, kako je malo urađeno na njegovoj zaštiti, on je postao meta vandala i mjesto gdje se iscrtavaju fašističke oznake te je doveden u još gore stanje od onoga u kojem je bio prije obnove.