Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dvije sjednice

Počelo zasjedanje Parlamenta FBiH, tema – kako rasteretiti privredu

parlament-fbih

Udruženje je sredinom marta iniciralo Vladi i Parlamentu FBiH usvajanje zakona čiji su ciljevi rasterećenje privrede i poboljšanje poslovnog ambijenta u FBiH i BiH

Počela je tematska sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine o rasterećenju privrede i poboljšanju poslovnog ambijenta, koju je iniciralo Udruženje poslodavaca FBiH.

U najavljenom dnevnom redu je inicijativa za donošenje zakona koje je s tim ciljem pripremilo ovo udruženje.

Udruženje je sredinom marta iniciralo Vladi i Parlamentu FBiH usvajanje zakona čiji su ciljevi rasterećenje privrede i poboljšanje poslovnog ambijenta u FBiH i BiH.

Prema najavi, među tim inicijativama je pet zakona o izmjenama i dopunama zakona koje su Vladi i Parlamentu FBiH dostavljene sredinom 2018., a odnose se na zakone o zdravstvenom osiguranju, o fiskalnim sistemima, o cestovnom prometu, privatizaciji preduzeća, profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljvaju i zapošljavanju osoba s invaliditetom. Predloženo je razmatranje tih akata po skraćenom postpuku.

Udruženje poslodavaca FBiH pripremilo je još 20 tekstova zakona među kojima su novi tekstovi zakona o finansijskom poslovanju, registraciji privrednih društava, stečaju, zaštiti na radu, štrajku, mirnom rješavanju sporova, posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, porezu na dohodak sa analizom, doprinosima sa analizom, računovodstvu i reviziji, federalnim administrativnim taksama i Tarifi federalnih administrativnih taksi te o Ekonomsko-socijalnom vijeću (ESV) FBiH.

Također su pripremljene izmjene i dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju, Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba s invaliditetom, Zakona o privrednim društvima, Zakona o fiskalnim sistemima, Zakona o porezu na dobit, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o naftnim derivatima te Zakona o sudskim taksama u postupku pred Vrhovnim sudom FBiH.

Po oficijelnoj najavi, nakon tematske sjednice danas bi trebalo da bude održana još jedna, druga redovna u aktuelnom mandatu Zastupničkog doma.

Osim Prijedloga zakona o zaštiti okoliša, u predloženom dnevnom redu su dvije odluke o prihvatanju zaduženja po ugovorima o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj. Prva odluka odnosi se na realizaciju Projekta poboljšanja energetske efikasnosti u Kantonalnoj bonici u Zenici, a druga na realizaciju Projekta Koridor 5-C – Dio 3.

Među ostalim najavljenim tačkama dnevnog reda redovnog zasjedanja su izvještaji o radu Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i informacije o stanju sigurnosti u FBiH za 2015., 2016., 2017. godinu, kao i za prvih šest mjeseci 2018.

Ankica Kolar Jurčević nova članica Zastupničkog doma PFBiH

Ankica Kolar Jurčević položila je zakletvu kao nova članica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Na početku današnjeg zasjedanja tog Doma, verificiran je njen mandat nakon što ga je utvrdila Centralna izborna komisija BiH.

Ankica Kolar Jurčević je imenovana umjesto zastupnika Feliksa Vidovića koji je podnio ostavku zbog prelaska na novu dužnost.

Sjednica Zastupničkog doma je nastavljena prema planiranom dnevnom redu.