Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

noćas u 3.00 sata

Počelo zimsko računanje vremena

zimsko računanje vremena – pixsell
06.10.2021., Zagreb - Zadnju nedjelju u listopadu, u Hrvatskoj pocinje zimsko racunanje vremena. 31.10. u 3 sata ujutro bismo trebali vratiti kazaljku jedan krug unazad, cime cemo dobiti jedan sat. Iako je Europska komisija (EK) prije tri godine predlozila da se ukine sezonsko pomicanje sata, drzave clanice se o tome jos uvijek nisu dogovorile, a kako se cini u dogledno vrijeme ni nece. Pomicanje sata trebalo je prestati 2019., nakon sto je bivsi predsjednik EK-a Jean-Claude Juncker 2018. to predloziio za cijelu Europsku uniju, s time da je clanicama prepusteno da odluce hoce li zadrzati ljetno ili zimsko racunanje vremena. Odluka o tome hoce li neka drzava clanica uzeti kao trajno ljetno ili zimsko vrijeme ovisi o njezinu zemljopisnom polozaju i stoga je tesko ocekivati dogovor o prijedlogu EK-a koji se sada cini ishitren, iako to nitko ne zeli sluzbeno priznati.

Saglasnost o prijedlogu Evropske komisije od prije četiri godine da se ukine sezonsko pomjeranje sata posljednje nedjelje u martu, odnosno u oktobru, još nije postignuta

Zimsko računanje vremena počelo je noćas u 3.00 sata, kada su se kazaljke na satovima pomjerile za jedan sat unazad.

Ljetno računanje vremena počinje u posljednjoj nedjelji marta i završava se posljednje nedjelje u oktobru, a u vrijeme bivše SFRJ prvi put je uvedeno 27. marta 1983. godine.

Pomjeranje kazaljki u zapadnoj Evropi uvedeno je početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka, uz obrazloženje da se time “produžava” dan, omogućuju uštede u potrošnji električne energije, povećava produktivnost, poboljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim.

Danas u svijetu čak 110 od 192 države koristi ljetno računanje vremena, a ono se ne koristi u Kini, Japanu, Južnoj Koreji i širom afričkog kontinenta. Većina zemalja koje ga koriste su u Evropi i Sjevernoj Americi.

Saglasnost o prijedlogu Evropske komisije od prije četiri godine da se ukine sezonsko pomjeranje sata posljednje nedjelje u martu, odnosno u oktobru, još nije postignuta.

Prijedlog je 2018. godine podržao Evropski parlament, ali članice ga još nisu usvojile.