Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počeo 18. međunarodni Festival prijateljstva u Goraždu

gorazde-festival

Nizom sadržaja danas je u Goraždu počeo 18. međunarodni Festival prijateljstva, tradicionalna manifestacija koja pod motom prijateljstva među ljudima i narodima okuplja učesnike iz nekoliko zemalja. Program prvog dana Festivala koji traje do 6. avgusta, otvoren je „Bosanskom avlijom“, koju su u Domu mladih organizirale članice Sekcije za očuvanje bošnjačke tradicije i običaja Ansambla narodnih igara i pjesama Centra za kulturu.

„Pokušavamo da polako otrgnemo od zaborava tu našu bosansku tradiciju kroz ovaj jedan vid kuhanja naših tradicionalnih bosanskih jela, kao i kroz ovu „Bosansku sobu“ koju smo pripremili. Trudili smo se da što više bosanskih starih jela pripremimo, tako da već nekoliko dana naporno radimo. Potrebno je dosta truda, ali i ljubavi da se unese pogotovo za ova jela kao što su sogan dolma, japrak, sarmice, baklave… koliko možemo vidjeti po njihovim osmijesima reakcije gostiju su pozitivne“, izjavila je članica sekcije Amila Đozo.

gorazde-festival2

Ljetnji sajam knjige još jedan je neizostavan segment ove manifestacije, a posjetitelji će na izložbenim štandovima postavljenim na platou Centra za kulturu moći pogledati najnovija djela izdavačkih kuća „Šahinpašić“, „Mulla Sadra“ i drugih. U prostorijama Gradske galerije otvorena je izložba djela nastalih u okviru prošlogodišnje Internacionalne kolonije „Boje prijateljstva“.

Gosti koji svake godine naprave odličnu atmosferu i ovaj put stigli su iz Travnika. Članovi Duhačkog orkestra promenadnim koncertom ulicama Goražda najavili su početak ceremonije svečanog otvaranja. U svečanom defileu priključili su im se i članovi kulturno – umjetničkih društava koja od 21 sat učestvuju u smotri folklora. A publici će se večeras predstaviti oko 300 učesnika: KUD „Sjenica“ iz Srbije, Folklorni ansambl „Rožaje“ iz Crne Gore, te bh kulturno – umjetnička društva „Rainci Gornji“ Kalesija, „Mladi metalac“ Hadžići, BZK „Preporod“ Busovača, KUD „Stijena“ Cazin, Ansambl narodnih igara i pjesama Centra za kulturu Goražde, KUD „AZOT“ iz Vitkovića, uz „Sjeničke tamburaše“ i interpretatore narodne muzike.

gorazde-festival1

Dio učesnika Festivala prijateljstva iz Francuske, Njemačke, Turske u pratnji domaćina položili su cvijeće na spomen obilježje ubijenoj djeci Goražda, te učenjem fatihe i minutom šutnje odali počast najmlađim, nevinim žrtvama rata.

„Goražde je večeras najbogatiji grad na svijetu jer imamo toliko prijatelja. Posebno zadovoljstvo je što su sa nama gradonačelnik Metmana, prijatelji iz Gazi Emira, a to su naše bratske opštine već 18 godina“, rekao je načelnik općine Goražda Muhamed Ramović.

„Duboko vjerujem da ste s ovim festivalom, 18. po redu, napravili temelje za snažnu poruku koja dolazi iz ovog grada. To je poruka da vječno vlada mir, da nema više plača, da nema više suza i krvi, poruka prijateljstva“, poručio je Abdurrahim Nursoy, pomoćnik načelnika općine Gaziemir iz Izmira.

U svečanom programu otvaranja 18. internacionalnog Festivala prijateljstva nastupili su Duhački orkestar Travnik, mališani iz goraždanskih vrtića „SOS Kinderdorf“ i „Sunce“, Bakir Vehabović, Džejla Ramović, Lejla Žuga, plesna grupa „The Hope Dance Whispers“, poruku u ime mladih Goražda uputio je Nino Bašić, dok su manifestaciju otvorenom proglasili gradonačelnici Goražda i Metmana Bernd Günther.