Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

cik bih

Počeo postupak ovjere prijava političkih subjekata za učešće na lokalnim izborima

IZBORI glasanje
FOTO: Fena

Centralna izborna komisija BiH je odbacila prijave 46 nezavisnih kandidata jer prijave nisu podnijeli na propisan način.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je na sjednici počela postupak ovjere prijava političkih stranaka i nezavisnih kandidata za učešće na lokalnim izborima 2024. godine u BiH zakazanih za nedjelju, 6. oktobra. Podnesene su 122 prijave plitičkih stranaka.

Rok za podnošenje prijava političkih stranaka i nezavisnih kandidata istekao je 24. maja ove godine u 16.00 sati. Centralnoj izbornoj komisiji BiH podnesene su ukupno 122 prijave političkih stranaka.

Ukupno 82 političke stranke ispunjavaju uslove za ovjeru u cjelosti, 35 političkih stranaka djelimično i pet političkih stranaka ne ispunjava uslove za ovjeru.

Centralna izborna komisija BiH će obavijestiti političke stranke da u roku od dva dana od prijema obavještenja otklone utvrđene nedostatke ili nepravilnosti za osnovne izborne jedinice za koje nije dostavljen dovoljan broj validnih potpisa podrške odnosno da dostave dodatnu potrebnu dokumentaciju.

Odbačeno 46 prijava nezavisnih kandidata

Ukupno 238 prijava podneseno je CIK-u BiH za ovjeru nezavisnih kandidata.

Ukupno 169 nezavisnih kandidata ispunjava uslove za ovjeru u cjelosti od čega 40 nezavisnih kandidata predstavnika nacionalnih manjina, 23 nezavisna kandidata imaju nedostatke u prijavi i 46 nezavisnih kandidata nisu podnijeli prijavu na propisan način.

Centralna izborna komisija BiH će obavijestiti 23 nezavisna kandidata da u roku od dva dana od dana prijema obavještenja otklone utvrđene nedostatke ili nepravilnosti.

Centralna izborna komisija BiH je odbacila prijave 46 nezavisnih kandidata jer prijave nisu podnijeli na propisan način.

Rok za političke stranke i nezavisne kandidate za otklanjanje nedostataka ističe u ponedjeljak, 3. juna 2024. godine u 16:00 sati, saopćio je CIKBiH.