svečanost u cik-u

Počeo projekt EU za testiranje novih tehnologija u izbornom procesu

sattler cik fena
SARAJEVO, 27. februara (FENA) – Početak testnog projekta EU za uvođenje novih tehnologija u izborni proces u BiH ozvaničen je danas u Centralnoj izbornoj komisiji BiH.(Foto FENA/Amer Kajmović)

Kao drugu novinu u izbornom procesu koja će biti testirana na probnim izborima naveo je on-line unos i brzi transfer izbornih rezultata sa biračkog mjesta do CIK-a BiH

Početak testnog projekta EU za uvođenje novih tehnologija u izborni proces u BiH ozvaničen je danas u Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Tom prilikom su predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler naglasili da projekt obuhvata elektronski sistem za identifikaciju birača i brži prijenos rezultat izbora sa biračkog mjesta prema općinskim i gradskim izbornim komisijama i CIK-u.

– Projekt će biti proveden na 165 biračkih mjesta u 10 općina/gradova koje su izabrane za testiranje sistema elektronske identifikacije birača i sistema on-line unosa i brzog transfera izbornih rezultata sa boračkog mjesta do CIK-a. Ovo je prvi put da se na biračkom mjestu testiraju digitalne tehnologije – izjavio je Arnautović.

Naglašava da ovaj testni projekt predstavlja značajnu novinu u izbornom procesu jer državljani BiH još od 2009. godine imaju biometrijske dokumente što znači da baze podataka koje održava Agencija za identifikacione dokumente, evidencije i razmjenu podataka (IDDEEA) mogu biti korištene za identifikaciju birača na biračkom mjestu prije procesa glasanja čime bi se spriječile zloupotrebe identiteta birača i glasanje u ime drugih osoba.

– Na dan probnih izbora putem elektronskog sistema identifikacije birača vršit će se brza i efikasna pretraga zapisa otisaka prstiju, odnosno biometrijskih predložaka koji se kreiraju iz dobivenih otisaka prstiju čime se onemogućava da jedan birač glasa dva puta ili da glasa umjesto nekog drugog birača – kazao je Arnautović.

Kao drugu novinu u izbornom procesu koja će biti testirana na probnim izborima naveo je on-line unos i brzi transfer izbornih rezultata sa biračkog mjesta do CIK-a BiH.

– Direktan (on-line) unos rezultata s biračkih mjesta putem online web aplikacija bio bi značajan novi korak u korištenju digitalnih tehnologija u radu CIK-a. Ovaj pristup ubrzao bi način na koji OIK/GIK prikupljaju rezultate i dostavljaju ih CIK-, čime će biti ubrzana objava prvih neslužbenih podataka o izbornim rezultatima s biračkih mjesta koja su online povezana sa glavnim centrom za brojanje CIK BiH u Sarajevo. Time bi CIK mogao objaviti rezultate u najkraćem roku, a istovremeno smanjit će se broj pogrešaka pri validaciji unesenih podataka – pojasnio je Arnautović.

Izrazio je zahvalnost EU što podržava aktivnosti na uvođenju novih tehnologija u izborni proces BiH budući da su, kako kaže, izostali konkretni koraci nadležnih bh. institucija, koje trebaju osigurati preduvjete u zakonodavnom i finansijskom smislu za digitalizaciju izbornog procesa.

Specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler kazao je da će navedeni projekt dati priliku da se po prvi put testiraju nove tehnologije u smislu identifikacije birača i brojanja glasova.

– Njegova primarna svrha je testirati alate za identifikaciju glasača i jednu sigurnu komunikaciju prebrojanih glasova direktno sa glasačkih mjesta do CIK-a i u te svrhe mi osiguravamo opremu CIK-u, konsultanske usluge za razvoj adekvatnih rješenja. Ukupna vrijednost ove podrške je gotovo 700.000 eura – dodao je Sattler.

Također, zahvalnost EU iskazao je danas i direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidencije i razmjenu podataka (IDDEEA) Arif Nanić navodeći da je ponosan što je IDDEEA dio testnog projekta i zasigurno je, kako kaže, njena uloga značajna.

– IDDEEA će dati svu infrastrukturu za realizaciju ovog projekta. Napori nadležnih institucija na uvođenju novih tehnologija u izborni proces su svakako inovativni. Nadam se da će ovaj projekat dati rezultate koji će poslužiti unapređenju izbornog procesa – poručio je Nanić.