Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

okupili se u sarajevu

Protest rudara: Ispred Elektroprivrede su ljudi koji samo žele plaću

rudari protest
Foto: Amer Kajmović/FENA

Rudari na protestu uzvikuju: “Lopovi, lopovi…”

Zenički rudari danas, zbog stanja u Rudniku mrkog uglja (RMU) Zenica, protestuju ispred zgrade Elektroprivrede Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Nakon što je Upravni odbor Saveza samostalnih sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine donio odluku o organizovanju protesta, rudari su jutros u 9 sati krenuli iz Zenice prema svom odredištu.

rudari protest
Foto: Amer Kajmović/FENA

Kako su ranije naveli, oni će simbolično, u rudarskim odijelima, na miran i dostojanstven način iskazati nezadovoljstvo zbog odnosa vladajućih prema njima.

Rudari na protestu uzvikuju: “Lopovi, lopovi…”

Na protestima je više stotina rudara, kako su jučer i najavili iz Saveza samostalnih sindikata radnika rudnika (SSSRR) FBiH.

-Mi ne tražimo sutra da nas bilo ko prima. Mi dolazimo da iskažemo ogromno nezadovoljstvo naspram svega ovoga što se dešava…Sutra želimo kazati da smo ujedinjeni, poručio je jučer predsjednik SSSRR-a FBiH Sinan Husić.

rudari protest
Foto: Amer Kajmović/FENA

Kako je rekao, pokušali su ih iz nekih struktura EPBiH usmjeriti na neke druge adrese, kako bi riješili pitanje isplate plaće za zeničke rudare.

-Ali, mi kažemo: Rudari su uvijek na pravoj adresi i državo šta čekaš?! Ako i sutra ne urodi plodom to što ćemo mi uraditi, država mora uraditi ono što treba država da uraditi i prestati muku i iživljavanje nad 830 radnika RMU Zenica, poručio je Husić.

protest rudari
Foto: Amer Kajmović/FENA

Podvukao je kako zenički rudari moraju dobiti plaću za juni, onako kako su po Sporazumu potpisanom 3. jula, nakon prošlomjesečne obustave proizvodnje u tom rudniku dobili i za mjesec maj.