Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sjeverna Makedonija

Sastanak lidera zapadnog Balkana: Ulazi li BiH u “mali Šengen”?

ohrid-vlada sm

Na sastanku sudjeluju predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, premijer Albanije Edi Rama te crnogorska ministrica ekonomije Dragica Sekulić

Sastanak lidera zemalja zapadnog Balkana na kojem će se razgovarati o inicijativi za ukidanju prepreka za slobodni protok roba, usluga, kapitala i ljudi počeo je u Ohridu.

Riječ je o inicijativi poznatoj i kao mali Šengen, o kojoj su prošlog mjeseca zajedničku deklaraciju potpisali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev. Ostale zemlje regiona, među kojima je i Bosna i Hercegvoina, pozvane su da se pridruže ovoj inicijativi.

Na sastanku sudjeluju predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, premijer Albanije Edi Rama te crnogorska ministrica ekonomije Dragica Sekulić.

Lideri zemalja regije imat će i susret s predstavnicima EU, te predstavnicima međunarodnih organizacija Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Svjetske banke (SB), Evropske investicijske banke (EIB) i Regionalnog vijeća za saradnju (RCC).

Skup u Ohridu organiziran je radi poboljšanja regionalne suradnje i postizanja zajedničkog cilja – članstva u EU.