Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počeo sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica CEI

cei-banjaluka123

Sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica Centralnoevropske inicijative (CEI) počeo je danas u Banjoj Luci.

Skupu, koji je organiziran u okviru predsjedavanja Bosne i Hercegovine CEI-em biti održan sutra u Banjoj Luci, prisustvuju ministri vanjskih poslova Austrije, Italije, Bugarske, Mađarske, Srbije, Makedonije i Bjelorusije, a ostale zemlje, članice CEI-a, zastupljene su sa zamjenicima ministara vanjskih poslova i državnim sekretarima u ministarstvima.

Kao gost ovoj ministarskoj konferenciji prisustvuje i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Evropske unije Johannes Hahn.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak izjavio je danas da je ovaj događaj organiziran u važnom trenutku kada se čine veliki napori da BiH napravi naredni korak na evropskom putu, dobijanje pozitivne ocjene Vijeća za vanjske poslove na zasjedanju u julu.

Posebno je izdvojio dio razgovora koji bi trebalo da kroz regionalnu saradnju doprinesu evropskom putu.

Važne teme konferencije bit će i pitanje migracija i borbe protiv terorizma.

Crnadak je istakao veoma važnim da BiH, nakon uspješnog predsjedavanja Vijećem Evrope, ima još jedno predsjedavanje kao što je današnja konferencija, čime pokazuje da može obavljati ozbiljne poslove na međunarodnoj političkoj sceni.